Share
Tweet
Share
Send to friend

U novu godinu s novim životopisom

Ako niste, sada je odlično vrijeme da osvježite svoje životopise uz nekoliko korisnih savjeta.

U novu godinu s novim životopisom

Poslodavci relativno malo vremena posvete svakom pojedinom životopisu, stoga je bitno da je on pregledan i jednostavan.

Općenito

Izostavite iz životopisa informacije kao što su spol, dob ili nacionalnost. Određeni formati životopisa sadrže i ova polja, ali to ne znači da ih morate popunjavati. Obrišite polja koja vam ne trebaju ili koja su ostala prazna.

Ukoliko imate dvije kućne ili e-mail adrese ili dva telefonska broja, odaberite samo jedan koji ćete navoditi u životopisu. Čak i ako ste dostupni na dva telefonska broja, poslodavci ne preferiraju da pred njih stavljate ovakvu dilemu, a tako će i informacije u životopisu biti preglednije.

Obrišite stare informacije

Suprotno uvriježenom mišljenju, u životopisu ne morate navoditi sve poslove koje ste radili kao ni poslove starijeg datuma, posebno ukoliko imate više od 15 godina radnog iskustva.

Umjesto toga, radije istaknite posljednja tri posla, a ostale samo pobrojite ili izdvojite samo one poslove koji su bliski poslu za koji se trenutno želite prijaviti.

Što je više vremena prošlo od vašeg školovanja i/ili stjecanja diplome, to su manje bitne informacije kao što je srednja škola u koju ste išli, tema vašeg diplomskog rada, praksa koju ste odradili tijekom školovanja i studentski poslovi.

Dopunite nove informacije

Ako ste davno osvježili svoj životpis, vrijeme je da se prisjetite postignuća koja ste ostvarili i projekata u kojima ste sudjelovali te dopišite nove informacije.

Ukoliko imate bogato ili raznoliko iskustvo, a ne želite isključivati informacije iz životopisa, započnite ovaj dokument rubrikom 'Sažetak' gdje ćete ukratko (tri do četiri rečenice) navesti svoja ključna postignuća i vještine.

Linkovi na društvene mreže

Imate li LinkedIn ili MojPosao profil, link na profil uključite u svoj životopis. Isto vrijedi za linkove vaših profila na ostalim društvenim mrežama, ako ih koristite za promociju svojih radova/hobija ili su na bilo koji drugi način profesionalno povezani s oglasima na koje se prijavljujete.

Duljina životopisa

Treba li životopis 'gurati' na najviše dvije stranice ili može biti dulji?

Odgovor se razlikuje od životopisa do životopisa i ovisi o kvaliteti informacija koje navodite, međutim, nemojte pretjerivati. Sve do tri stranice sasvim je prihvatljivo. Za sve ostalo ipak biste morali imati dobar razlog.

Isprintajte primjerak svog životopisa i ponudite ga na brzi pregled prijatelju ili poznaniku te zamolite za iskrenu povratnu informaciju. Osoba koja prvi put dolazi u kontakt s vašim životopisom odmah će primijetiti koliko je dokument pregledan, je li font ugodan za čitanje, kolika je duljina životopisa, (ne)preglednost kategorija, dakle sve ono što i na poslodavca ostavlja prvi dojam.

Pažljivo s dizajnom i izborom fonta

Uz raznoliku ponudu teško je odoljeti iskušenju i vjerojatno želite pokazati svoju kreativnost na djelu. To nije zabranjeno, ali potrebno je imati mjeru. Jednako tako, imajte na umu da je kvaliteta informacija u životopisu bitnija od njegovog izgleda. Želite li jednostavan i pregledan font, Arial i Helvetica su dobar izbor.

Isključite iz životopisa nepotrebne elemente (okviri radi ukrasa, podcrtavanje teksta) koji odvlače pažnju, a većinu teksta smjestite bliže lijevom rubu stranice.

Velika tiskana slova također koristite s mjerom: možete ih upotrijebiti kako biste istaknuli nazive pojedinih rubrika, a koristite li ih u tekstu imajte na umu da ova slova ostavljaju dojam da vičete na čitatelja.

Podebljana slova također dozirajte: možete istaknuti svoju radnu poziciju i ime tvrtke. Ipak, bolje je istaknuti samo svoju poziciju jer životopis promovira vas, a ne tvrtku u kojoj ste radili.

Natuknice su odlične za navođenje postignuća i opisa posla, ali držite se pravila 'jedna natuknica – jedan red' kako biste sačuvali preglednost životpisa.

Konačna provjera

Sitne greške uvijek se potkradu, pažljivo provjerite je li u životopisu sve navedeno kako treba. Osim gramatike i pravopisa, pažnju obratite na same informacije. Navodite li datume doslijedno ili ste u jednom radnom iskustvu istaknuli godinu i mjesec početka rada, a u drugom samo godinu?

Navodite li preporuke u životopisu, odmah napišite kontakt osobe koju je moguće nazvati radi (usmene) preporuke ili pisanu preporuku odmah priložite natječajnoj dokumentaciji.

Nemojte navoditi da su 'preporuke dostupne na zahtjev' jer će malo koji poslodavac izdvojiti vrijeme kako bi vas kontaktirao radi informacija koje očekuje odmah (i s obzirom da ste već i sami istaknuli informaciju o preporuci).

MojPosao vam želi sretnu i uspješnu 2016. godinu te da brzo pronađete (bolji) posao! 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.