Share
Tweet
Share
Send to friend

Zašto je dobro da zaposlenici sami osmisle svoj posao

Google i Yale proveli su istraživanje koje pokazuje da su zaposlenici sretniji i rade bolje ako u svom poslu smiju raditi izmjene.

Zašto je dobro da zaposlenici sami osmisle svoj posao

Google je pozvao voditelje iz cijelog svijeta da 'ukradu' njihove ideje, barem one koje se tiču područja upravljanja ljudskim potencijalima.

Tvrtka je pokrenula stranicu pod nazivom re: Posao ponuda "srž problema, detalji, programi i prakse" o tome kako oni funkcioniraju te kako bi drugi, koji žele biti uspješniji i sretniji, mogli isprobati njihove ideje.

Prvi prijedlog ovog tehnološkog diva: Zašto ne biste dopustili svom timu da sam kreira svoj posao?

Prilagodba radnih zadataka: Dobro za zaposlenike, dobro za tvrtku

Ovo može zvučati suludo, ali ideja potječe iz znanstvenog rada istraživačkog tima s Yalea na čelu s Amy Wrzesniewski te ima svoje znanstveno uporište. Wrzesniewski je već istraživala što pokreće sretne i motivirane djelatnike u bolnicama te one koji svoj rad vide samo kao nešto naporno što treba odraditi za plaću.

Rješenje problema krije se u nečemu što se zove "prilagodba radnih zadataka". Wrzesniewski taj pojam definira ovako: zaposlenik redizajnira svoj posao, mentalno i u stvarnosti, uzimajući nove zadatke koji su više u skladu s njegovim vrijednostima i preferencijama.

Primjeri uključuju jednog domara u bolnici, koji sebe opisuje kao iscjelitelja zbog svoje uloge u održavanju besprijekorno čistih prostorija te drugog, koji dobrovoljno rotira umjetnine po sobama pacijenata u nadi da će novi prizori u prostoriji ubrzati njihov oporavak. Ipak, ovakva prilagodba posla ne mora biti rezervirana isključivo za niže kvalificirane radnike i ne mora se odnositi samo na jednostavne izmjene posla. Wrzesniewski tako govori i o odvjetniku koji je preuzeo inicijativu te posjetio proizvodni tim tvrtke u kojoj radi, mijenjajući na taj način svoj posao iz pukog reagiranja na legalne promjene u aktivno preventivno izbjegavanje štete.   

Zaključno, prilagodba radnih zadataka događa se svugdje. Vjerojatno se događa i u vašem poduzeću, sviđalo vam se to ili ne. Zato Wrzesniewski (a i Google) kažu da je puno bolje o tome javno govoriti i pružiti zaposlenicima podršku. Osim što ćete izbjeći 'borbu s vjetrenjačama', studija potvrđuje da prilagodba radnih zadataka povećava sreću, radno zadovoljstvo, posvećenost poslu i rezultate zaposlenika.

Ukratko, dobra je za poduzeće koliko i za pojedinca.

Kako pristupiti prilagodbi radnih zadataka?

Ako vas je sve navedeno zainteresiralo i pitate se što vi kao voditelj ili nadređeni možete učiniti da vaši zaposlenici restrukturiraju svoj posao, a da pritom ne nastane totalni kaos, Wrzesniewski nudi četiri prijedloga:

Potaknite autonomiju. Vi postavljate ciljeve, ali ne morate reći timu kako će ih ostvariti. Koliko god je to moguće, pustite ih da sami odabiru sredstva i načine kojima će doći do cilja.

Iskoristite obrasce za praćenje radne uspješnosti zaposlenika kako biste temeljem njih raspravili prilagodbu radnih zadataka. Istraživanja pokazuju da su obrasci za praćenje radne uspješnosti loši za povećanje radne učinkovitosti (ili evaluaciju iste) stoga, ako ih već morate imati zašto ih ne biste iskoristili za raspravu s članovima tima o raspodjeli posla koja bi im bolje odgovarala?

Komunicirajte svoje ciljeve. Vi ste i dalje šef stoga morate postaviti viziju, definirati ciljeve i prioritete. Ako provedete prilagodbu radnih zadataka, vaš tim će vjerojatno ponuditi kreativnija rješenja kojima neće samo ostvariti zadane ciljeve već će ih s lakoćom i premašiti.

Prilagodba radnih zadataka dobra je za zaposlenike. Ono što je jednoj osobi noćna mora, drugoj je posao iz snova. Pomozite vašem timu da pretvori 'smeće' jednog zaposlenika u 'blago' drugog, omogućavajući im da otvoreno razgovaraju o tome kojih bi se zadataka voljeli riješiti u zamjenu za obavljanje onih poslova koji su im zanimljiviji.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.