Share
Tweet
Share
Send to friend

Osobine koje posjeduju samo najbolji menadžeri

Zaposlenici cijene šefove koji ih tretiraju kao ravnopravne te uvažavaju njihovo mišljenje

Osobine koje posjeduju samo najbolji menadžeri

Ove osobine krase odlične menadžere neovisno o vrsti poslovne organizacije u kojoj djeluju, a mi vam donosimo i prijedloge kako ih primijeniti u praksi.

Odlični menadžeri:

1) Podupiru svoje zaposlenike u  profesionalnom razvoju

Idealno bi bilo uložiti novac u edukaciju zaposlenika. Ako si to ne možete priuštiti, potaknite ih da se educiraju sami. U bogatoj ponudi besplatnih ili vrlo povoljnih online edukacija pronađite one koje vaše zaposlenike mogu dodatno usavršiti.

Ukoliko im novčano ne možete pomoći u educiranju, izađite u susret i omogućite im slobodan dan za polaganje ispita ili odlazak na seminar koji financiraju sami.

Sukladno novim znanjima, omogućite zaposlenicima veće ovlasti ili samostalnost u radu. Dobre rezultate možete i jednokratno novčano nagraditi.  

2) Konstantno procjenjuju rad i razvoj svojih zaposlenika

Obaveze i odgovornosti na radnome mjestu s godinama rastu. Vaši zaposlenici s vremenom postaju iskusniji i stručniji.

Pratite njihov rad, ne zato da biste se bavili mikromenadžmentom, već kako biste im pokazali da primjećujete napredak.

Povišica je uvijek lijepi oblik nagrađivanja truda zaposlenika, ali u nedostatku takve mogućnosti puno znači kada zaposlenicima odajete priznanje za dobar rad i napredak koji svakodnevno ostvaruju.

3) Jasno postavljaju ciljeve i očekivanja

Vi možda mislite da komunicirate jasno međutim, ako druga strana nije shvatila uputu, problem je u onome tko je poruku komunicirao.

Zaposlenicima je ponekad neugodno priznati da nisu razumjeli zadatak. Nakon što definirate očekivanja, potaknite ih da vam postave dodatna pitanja o projektu ili pojasne kako planiraju pristupiti rješavanju zadatka. Pitajte ih je li im potrebna kakva dodatna pomoć ili resurs te jasno definirajte rokove kada očekujete da zadatak bude obavljen.

4) Podupiru poduzetničko razmišljanje i mentalitet

Pojedini menadžeri strahuju da bi neki njihov zaposlenik mogao doći na njihovo mjesto pa možda i nesvjesno onemogućavaju njegov razvoj. Paradoksalno, što više potičete poduzetnički duh svojih zaposlenika, manja je šansa da će htjeti doći na vaše mjesto ili otići u samostalne poduzetničke vode.

Zaposlenici cijene šefove koji ih tretiraju kao ravnopravne te uvažavaju njihovo mišljenje. Uključite li svoje zaposlenike do određene mjere u proces donošenja odluka ili kreiranje novih rješenja, uskoro ćete dobiti prave kreativne timove koji će rado s vama dijeliti ideje koje unapređuju poslovanje.

5) Ohrabruju zaposlenike u preuzimanju određenog rizika 

Posao se ne razvija isključivo primjenom prokušanih recepata, već kreiranjem inovativnih rješenja. Inovacija uvijek u sebi nosi dozu rizika, ali je jedini način da se razvijate i idete naprijed.

Dajte zaposlenicima podršku. Na operativnoj razini omogućite im da zadatke obavljaju na svoj način, ali im osvijestite odgovornost za ostvarene rezultate.  

Jasno definirajte što smatrate ozbiljnim neuspjehom koji si poduzeće ne može priuštiti te do koje mjere tvrtka može ulaziti u rizik. Pojasnite zaposlenicima kakvu dobrobit i sami imaju od razvoja tvrtke, ali i što se loše može dogoditi ukoliko stvari pođu po zlu.  

Angažirani zaposlenici koji razumiju širu sliku poslovanja i strategiju tvrtke više će raditi u njenom interesu pa će tako i njihove inovacije biti usmjerene u razvoj poslovanja. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.