Share
Tweet
Share
Send to friend

OVI za listopad 2017.: Snažan rast potražnje za radom

OVI je u listopadu 2017. zabilježio rast od 36,3 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom.

OVI za listopad 2017.: Snažan rast potražnje za radom

Desezonirane vrijednosti indeksa pak upućuju na to da je najveći pozitivan doprinos tom godišnjem rastu broja oglasa postignut upravo u  listopadu ove godine, i iznosio je visokih 17,2 posto. Svibanj je bio drugi mjesec po doprinosu dok su travanj i rujan imali najveći negativan doprinos. Zahvaljujući povoljnim kretanjima indeksa u većini mjeseci proteklih godinu dana (rast je ostvaren u 8 od 12 mjeseci), potražnja za radom ubrzala je rast u prvih deset mjeseci 2017. za 17,3 posto u odnosu na kraj 2016. Najveća potražnja za radnom snagom u listopadu ove godine ostvarena je u zanimanjima prodavač, učitelj, konobar, kuhar i vozač. U gotovo trećini oglasa u listopadu tražila se srednja stručna sprema, a 90 posto oglasa bilo je podjednako raspodijeljeno između ugovora za stalno i ugovora na određeno vrijeme.

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.