Share
Tweet
Share
Send to friend

Ben Renshaw: Da bi mogao voditi druge, svaki uspješan vođa najprije mora pronaći ‘vlastitu svrhu’

Ovogodišnje, sedmo po redu izdanje HR days konferencije nadahnjujućim je govorom ‘’Vodstvo sa svrhom’’ otvorio Ben Renshaw, vodeći leadership stručnjak, govornik, trener i konzultant, kojemu je inovativan rad s renomiranim kompanijama donio svjetsko priznanje.

Ben Renshaw: Da bi mogao voditi druge, svaki uspješan vođa najprije mora pronaći ‘vlastitu svrhu’
Unatoč tome što je odrastao okružen glazbom – violinu je naučio svirati u školi u kojoj je mjesto ravnatelja držao njegov otac - Ben Renshaw je već ranoj dobi shvatio da nastupi u velebnim koncertnim dvoranama, pred brojnom publikom, ne predstavljaju njegovu svrhu. Znao je da glazba nije i ne može biti pogonsko gorivo koje će ga voditi kroz život. U potrazi za vlastitom svrhom obišao je svijet, tražeći odgovore na pitanja koja si i sami često postavljamo – zašto smo ovdje, što nas čini sretnima, koji je naš smisao? Nakon što je jednom prilikom stigao u podnožje Himalaje kako bi Dalaj lami postavio ova pitanja, shvatio je da se sprema pokucati na kriva vrata i da mu odgovore može ponuditi samo jedna osoba – on sam.  
U tom trenutku je dokučio svoju svrhu – pomagati osobama da baš poput njega pronađu svoju ulogu u svijetu kako bi mogli biti doista sretni. I uspješni u onome čime se bave.
 
U okviru svog predavanja na HR Days konferenciji, Ben je objasnio kako preuzeti ulogu prisutnog i aktivnog lidera, koji je u stanju kreirati i dosljedno pratiti put kojim želi ići. Kroz cijelo predavanje, kao svojevrsni lajtmotiv, provlačila se ideja svrhe i svrhovitog vodstva. Evo nekoliko Benovih savjeta kako otkriti snagu i smisao vlastite uloge lidera:
 
1. Otkrijte svoju svrhu
 
Kako bismo otkrili našu svrhu moramo si postaviti nekoliko pitanja - do čega mi je stalo u životu, što mi je važno i zašto? Identificirajte one trenutke kada ste bili na vrhuncu - privatno i poslovno - i odgonetnite što vas je tada ispunjavalo? Definirajte svoje zašto, koji je smisao vašeg postojanja? 
Primjerice, to mogu biti naša djeca – omogućite im da pronađu vlastitu svrhu i postanu osobe kakve trebaju i žele biti. Ili je to možda vaš posao na kojem želite biti akter promjene svijeta u bolje, ljepše mjesto.
Otkrijte što vas pogoni i proniknite u razloge zbog kojih se ujutro ustajete iz kreveta.
 
2. Strast je važna
 
Ako ne odajemo dojam osobe koja čvrsto stoji iza svojih uvjerenja, teško je očekivati da će naši zaposlenici slijediti viziju koju smo na njih pokušali prenijeti. Pravi lideri s time nemaju problema, oni jako dobro znaju koja je njihova svrha i zašto nešto rade, a svoje ideje prenose sa strašću. U onom trenutku kada iza vaših postupaka budu stajala čvrsta uvjerenja i strast postajete lider kojeg ljudi mogu slijediti.
 
3. Maksimizirajte potencijal
 
Uspjeli ste postići da vas vaši zaposlenici slijede i da vam vjeruju. Sljedeći korak je stvoriti radnu okolinu u kojoj će svatko moći do maksimuma iskoristiti svoje potencijale. Vaši zaposlenici su vaše najveće bogatstvo i mehanizam koji pokreće kompaniju. Otključajte potencijal vašeg tima kako bi svatko unutar njega pronašao vlastitu svrhu i smisao. Zaposlenik koji vjeruje da njegov rad doista vrijedi bit će motiviraniji uložiti dodatni trud. 
Također, odvojite vrijeme za razgovor sa zaposlenicima o tome što oni smatraju svojom svrhom kako biste doznali kako njihov ‘’smisao’’ uklopiti u kompanijinu viziju i svrhu, savjetuje Ben Renshaw.

 

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.