Share
Tweet
Share
Send to friend

Evo kako odgovoriti na pitanje ''Gdje se vidite za 5 godina?''

Ako ne misliš o budućnosti, ne možeš je ni imati.

Evo kako odgovoriti na pitanje ''Gdje se vidite za 5 godina?''

Ako se u slobodno vrijeme ne bavite proricanjem budućnosti onima koji već danas žele doznati što im sutra nosi, šanse da negdje u kući držite kristalnu kuglu i nisu prevelike. Zbog toga (i ne samo zbog toga) naše prognoziranje događaja koji se tek trebaju dogoditi nerijetko završava neslavno. Prisjetite se samo vlastitih, dječjih maštarija o budućnosti i koliko ste samo, nažalost, bili u krivu. I dalje čekamo na leteće automobile, uređaje koji kućnim ljubimcima omogućavaju razgovor s vlasnicima, teleportaciju…

Drugim riječima, teško je predvidjeti što će se dogoditi sutra, za tjedan dana ili za pet godina. A upravo to poslodavci od nas traže na većini razgovora za posao. 'Gdje se vidite za 5 godina? ' postalo je neizostavno pitanje prilikom odlučivanja koga zaposliti, a pravi odgovor može nas izdvojiti među preostalim kandidatima, piše Monster.

''Vaš životopis mi govori posjedujete li sve vještine potrebne za obavljanje ovog posla, a odgovaranjem na ovo pitanje stječem kvalitetniji dojam o tome uklapate li se u naš tim'', ističe Joseph Wessner, pomoćnik ravnatelja u Coughlin Printing Group.

Da biste na pravi način odgovorili na to pitanje, čime poslodavcu poručujete da ste pravi 'fit' za njegovu firmu, slijedite ova pravila:

Objasnite na koji način vaši osobni ciljevi podudaraju s onima tvrtke

Prije odlaska na intervju s potencijalnim poslodavcem, potrebno je napraviti 'domaću zadaću' i upoznati se s poviješću i dosadašnjim poslovanjem tvrtke u kojoj se planirate zaposliti. Također, moramo istražiti kakva je njena poslovna misija i vizija - kako bismo je lakše povezali s našim osobnim ciljevima i ambicijama. 

''Želimo zaposliti ljude koji žele raditi i koji teže rastu unutar tvrtke'', ističe Curtis Boyd, suosnivač i izvršni direktor agencije Future Solutions Media.

*Primjer odgovora: ''Poštujem način na koji ova tvrtka razvija svoje zaposlenike i nadam se da ću za pet godina doći u priliku upravljati vlastitim timom i time pomoći proširenju mog odjela.''

Budite ambiciozni. U pravoj mjeri

Poslodavci se trude zaposliti ljude koji se žele razvijati i rasti tijekom karijere, međutim, ne pretjerujte. Tražitelji posla ponekad, u namjeri da se pokažu u najboljem mogućem svijetlu, znaju ispasti preambiciozni. 

''Malotko želi čuti vašu želju da za pet, šest godina postanete direktor firme i da na taj način osobi koja vas zapošljava preuzmete posao'', ističe Wessner.

*Primjer odgovora: "Želim se razvijati u menadžmentu kako bih naučio sve tajne ovoga posla i postao važan dio naše tvrtke.''

Iskažite želju za učenjem

Budimo iskreni, dobar dio ljudi ne zna što želi raditi za pet godina, ali uvijek možemo izraziti želju za učenjem i rastom u određenom području. Iskreno recite gdje vidite priliku za napredovanjem.

Možda postoji područje poslovanja koje u potpunosti ne razumijete i to želite promijeniti. Ili želite naučiti neki strani jezik kako biste mogli kvalitetnije komunicirati sa stranim klijentima. O čemu god da je riječ, poslodavac će znati cijeniti vašu želju za osobnim i profesionalnim rastom.

*Primjer odgovora: Želja mi je upisati edukaciju iz područja računovodstva kako bih bolje razumio financijske okvire unutar kojih tvrtka posluje.''

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.