Share
Tweet
Share
Send to friend

Pripremate se za razgovor za posao? Na ova pitanja možete računati

Iako je svaki poslodavac poseban na svoj način, većinu zanimaju slične stvari.

Pripremate se za razgovor za posao? Na ova pitanja možete računati

Pronalazak posla stresan je za gotovo svakoga jer neočekivana pitanja mogu spriječiti dobivanje željene pozicije. Isto tako, pronalazak kvalitetnog zaposlenika stresan je zadatak za poslodavca.

Kako bi tražiteljima posla olakšali dobivanje željene pozicije, a poslodavcima pomogli u pronalasku kvalitetnog zaposlenika, novinari portala women in adria su domaće HR managerice upitali koja dva pitanja postavljanju na razgovorima za posao. 

Marinela Dropulić Ružić je poduzetnica s višegodišnjim iskustvom u turizmu i HR-u, a odnedavno je i vlasnica tvrtke Merkalis koja uspješno spaja ta dva područja. Njezina pitanja su:

1. Opišite neki projekt koji je bio vaša inicijativa

Što je to konkretno bilo? Zašto ste to pokrenuli? Koji su rezultati proizašli? Kako ste se osjećali? Ovim pitanjima i potpitanjima Marinela želi utvrditi razinu proaktvnosti.

“Prvo pitanje koristim kako bih procijenila razinu proaktivnosti kod kandidata, odnosno ima li ideje, pokreće li nešto sam i dovodi li projekt do kraja. Predlaže li samoinicijativno ideje za poboljšanje nekog procesa, usluge – konkretno u našoj firmi. Možemo li od ovog kandidata očekivati da će brzo doseći razinu samostalnosti i sam unositi promjene?” , objasnila je Marinela.

2. Objasnite mi svaki svoj hobi

Koliko dugo traju, rezultati, osjećaji, iskustva ili ako ih nema – iz kojih razloga ih nema?

"Drugim pitanjem je cilj utvrditi interese, mentalne preferencije u odnosu na kompetencije, ustrajnost, predanost, je li hobi timski ili individualni – odnosno voli li timski rad i dijeljenje ili je više samostalno orijentiran – što može potvrditi i razinu introvertiranosti ili ekstrovertiranosti. Može se vidjeti i na koji način se osoba opušta i je li to suprotno ili srodno onome što stalno radi?” otkrila je Marinela.

Katja Matić je voditeljica ljudskih potencijala u Njuškalu i Trikoderu. Njezina pitanja su:

1. Što biste danas u toj situaciji napravili drugačije?

Ovim pitanjem Katja želi dobiti kritičku perspektivu kandidata.

“Ovo pitanje daje dosta dobar uvid u to koliko osoba kritički gleda na prijašnje postupke u poslu i koliko je naučila u međuvremenu te kako bi se novo znanje moglo primijeniti u sličnoj situaciji”, objasnila je.

 2. Ima li nešto što još želite dodati, a da mi nismo pitali?

Katja smatra da ovo pitanje daje dodatnu mogućnost kandidatu da se iskaže.

“Osim što stvarno daje kandidatu prostor za dodatne napomene, prema onome što kandidat komunicira jasno se može zaključiti i što osobu stvarno motivira”, rekla je.

Izvor: womeninadria.com

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.