Share
Tweet
Share
Send to friend

U životu vam trebaju tri životopisa, a evo i zašto

Kroz godine, moj se životopis drastično mijenjao. Kako su se informacije u njemu počele gomilati, tako je i moja želja da ga maksimalno skratim postajala sve veća.

U životu vam trebaju tri životopisa, a evo i zašto

Zbog čega? Zato jer malo tko ima vremena čitati tri stranice papira prepune informacija. Ali i zato jer neke informacije s godinama gube na težini. 

Primjerice, naziv diplomskog rada zgodno je uvrstiti u životopis kada još nemate dovoljno radnog iskustva. Kako se radno iskustvo povećava, informacije poput ove postaju manje važne, a veći naglasak stavljamo na informacije koje su u skladu s karijerom koju želimo graditi. 

Ponekad se u toj šumi informacija nije lako snaći, a posebno je nezgodno ako smo nekad davno obrisali informaciju koja bi nam danas dobro došla, piše Maja Mahovlić, televizijska i radijska urednica te voditeljica za odnose s javnošću. 

Iz tog razloga, na radionicama pisanja životopisa, studentima (ali i svima ostalima) dajem sljedeći savjet: 

Uvijek imajte tri primjerka životopisa. 

Prvi životopis...

...trebao bi obuhvaćati vaše cjelokupno radno iskustvo, od volontiranja preko honorarnih do stalnih poslova. 

Primjerice, u ovom životopisu nalazi se tema vašeg diplomskog rada, ključni predmeti koje ste slušali tijekom školovanja, svaka edukacija koju ste pohađali, ali i svaki posao raspisan u detalje. 

Ovo je životopis koji se proteže na nekoliko stranica, a služi kako biste iz njega uzimali informacije koje ćete uključiti u svoj...

Drugi životopis...

To je životopis o kojem se najviše govori, onaj s kojim se prijavljujete za svaki novi posao. On izdvaja vaše najsvjetlije trenutke u karijeri: ključne poslove, važna postignuća i najvrednije vještine. 

To je puno kraća verzija prvog životopisa. Može biti dugačak jednu ili dvije stranice. Iznimno tri. 

Drugi životopis ističe ono najbolje o vama (za razliku od prvog životopisa, koji ističe sve o vama). 

I na kraju, dolazimo do posljednjeg, meni ujedno i najdražeg životopisa. 

Treći životopis...

Ideja za treći životopis nastala je kao posljedica je mog rada sa studentima završnih godina fakulteta. 

Prelazak s fakulteta na tržište rada i danas mi djeluje kao skok s motkom preko Marjanske brazde: strah i pritisak su ogromni. Nemate radnog iskustva, a pokušavate razvući životopis preko cijele stranice i uvjeriti poslodavca da ste odličan kandidat. 

No, čak i kasnije u životu, situacije poput otkaza ili promjene posla mogu biti ogroman izvor stresa i poljuljati samopouzdanje. 

Upravo u takvim trenutcima dobro je baciti pogled na svoj treći životopis. 

Za razliku od prva dva, treći životopis sastoji od svih informacija koje čine vaše privatno vrijeme. 

Primjerice, ovdje su navedeni svi sati provedeni u teretani ili na satovima joge; sve zemlje koje ste posjetili; svaki hobi (koliko god šašav bio); sve one godine amaterskog fotografiranja ili sviranja instrumenta; dramska grupa ili satovi ritmike; godina u kojoj ste osnovali svoj bend ili pjevali u zboru; period kada ste intenzivno slikali, pohađali debatne klubove, naučili šivati, skijati, klizati... 

Kad god se pitamo zbog čega nismo pozvani na razgovor ili osjećamo da nam samopouzdanje pada, dobro je pogledati u treći životopis. 

On nam može podići samopouzdanje kad gubimo motivaciju, ali nas jednako tako može napuniti pozitivnom energijom neposredno prije razgovora za posao. 

Treći životopis može nam ukazati i da imamo sve preduvjete za potpuni zaokret u karijeri ili da smo itekako kvalificirani za taj posao o kojem potajno maštamo. 

Može nas podsjetiti i na znanja i vještine koje smo zaboravili uključiti u standardni životopis. Ako ništa drugo, on je tu kako bi nas podsjetio da je naše radno iskustvo puno veće od našeg formalnog radnog iskustva! 

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.