Share
Tweet
Share
Send to friend

Za uspješno upravljanje zaposlenicima najbitnije je prvo osvjestiti njihove individualne potrebe

"Bez kiše nema duge" stara je izreka koja se može primjeniti u svakoj životnoj situaciji pa tako i u ovoj, gdje smo preko noći promijenili svoje ustaljene poslovne, ali i privatne navike. Kako su se voditelji odjela snašli u tome i kako pristupaju svojim zaposlenicima, a pritom vodeći računa o specifičnosti posla, upitali smo voditelje odjela tvrtke Tau on-line koja upravlja portalom MojPosao. Donosimo intervju s voditeljom odjela Marketinga, Emirom Fetahovićem.

Za uspješno upravljanje zaposlenicima najbitnije je prvo osvjestiti njihove individualne potrebe

Predstavite ukratko odjel za koji ste zaduženi

Marketing portala MojPosao broji 12 dobro usklađenih pojedinaca koji su usmjereni na analitiku, istraživanja, digital, evente, redakciju, korisničku podršku i suradnje. Ovo je neka opća slika s prepuno detalja i interakcija s ostatkom tvrtke koja broji 90tak zaposlenika u matričnoj organizaciji. Općenito, marketing je najviše fokusiran na naš najpoznatiji brand MojPosao, ali imamo operativna zaduženja prema drugim produktima ili projektima unutar organizacije. Na individualnom nivou, za svakog od nas je svakodnevni izazov procjena koliko fokus dati nekoj dnevnoj operaciji u odnosu na aktualni projekt. Nebitno da li vodimo projekt ili dajemo tom projektu podršku, vodimo računa o očekivanjima naših kolegica i kolega.

Brojimo više dva mjeseca rada od kuće uslijed pandemije virusom COVID-19. Što biste kao voditelj Marketing odjela naveli kao ključnu komponentu upravljanja zadovoljstvom svojih zaposlenika tijekom rada na daljinu?

Promjena koja nam se svima dogodila sama po sebi za našu prirodu posla ne bi bila posebna da nije bila toliko nagla, mi smo ipak digitalni biznis. Kao što sam i u uvodu naveo, posao je prepun detalja, tako da je teško navesti nešto ključno. Vjerojatno, poznavanje mojih ljudi od prije mi je pomoglo da u remote radu spoznam razlike u potrebama. Kada smo u uredu, svi smo u manje-više istom ambijentu.

Sada, u radu od kuće, s nama su naši partneri, djeca … npr. Ja osobno imam stariju djecu (teenagers) s kojima zaista mogu kvalitetno surađivati. Kod nekih drugih članova odjela to nije slučaj, radni dan je više 'razvučen', privatno i poslovno su u puno većoj interakciji nego ikada prije. Komunikacija je ključna, puno više imamo 'službenih razgovora' koje unaprijed dogovaramo, više se oslanjamo na pisanu komunikaciju, sada još više planiramo jer se ne možemo slučajno sresti na hodniku.

Možete li navesti neku zgodnu anegdotu ili konkretan primjer upravljanja zadovoljstvom zaposlenika? Jeste li možda uveli neke nove prakse koje su se pokazale uspješne? Hoćete li ih zadržati i nakon što se vratimo 'u normalu'?

Kultura rada u našoj firmi je godinama stvarana na timskom radu ali u uredskom okruženju. Kada dođe to 'novo normalno', puno ćemo više cijeniti da ako želimo da se možemo naći fizički, neke stvari smo olako shvaćali. Imamo jedan manji prodajni tim u Splitu, te smo s njima i do sada uspješno radili na daljinu. Taj model rada nam je možda nesvjesno pomogao da ga preslikamo na odjel ali i na cijelu firmu. Pri tome mislim i na tehnički aspekt ali i na socijalnu interakciju međusobno. Kultura timskog rada i izvještavanja u Marketingu je oduvijek bila na visokom nivou.

Meni osobno je u jednom periodu bio izazov osvijestiti značaj individualnih potreba. Nakon toga je sve bilo lakše. Pri tome bih naglasio da sam u svakom trenutku imao podršku HR odjela.


Zadovoljan zaposlenik je i produktivan zaposlenik. Kako doživljavate produktivnost i angažiranost zaposlenika tijekom rada od kuće? Jeste li se kao voditelj, ili osobno, kao zaposlenik, susreli s problemom koncentracije ili održavanje work-life ravnoteže? Imate li 'recept uspjeha' koji dijelite i sa svojim zaposlenicima?

S obzirom da je glavnina analitike pozicionirana unutar marketinga, s brojkama smo OK. U redovnom uredskom radu bilježimo doprinos po pojedinom projektu, a pri tome imamo reporting koji nama unutar marketinga pomaže da pratimo opterećenja, uskladimo očekivanja, slažemo prioritete. Nije to naravno uvijek idealno jer čim nešto posložite, dođe vam nova promjena, stišću rokovi … To nam je pomoglo da u remote radu nastavimo dalje pratiti radnu učinkovitost i da joj posvetimo dodatnu pažnju. Obično se u marketingu nalazimo u klasičnoj dilemi: 'Koliko još dodatno uložiti vremena na kreativu, a da oprativno sve štima!' Komunikacija je važna i tu nastojimo naći pravi balans.

Potrebno je da su svi u timu dovoljno informirani, a da pri tome sastanaka nije previše. Osobno ne vjerujem u 'recepte'. Promjene u našoj industriji su velike i jako dinamične. I dalje se držim one jednostavne preporuke za produktivnost: 'Odredi si 3 stvari za sutra koje ćeš napraviti do podne!'

Ovo su potpuno nove okolnosti, osvijestite to. Promislite za svakog svog člana tima, bez obzira na iskustvo u kakvim okolnostima radi. Imaju li svi vaši članovi tima svu opremu da mogu kvalitetno raditi? Možete li vi ili organizacija pomoći? Izvanredni uvjeti su dobar test i za vas i za članove vašeg tima. To je jedan profesionalni ispit zrelosti. Surađujte sa HR odjelom. Mjerite zadovoljstvo zaposlenika, to je svakako važno. Pri tome ćete se sigurno naći u situaciji da birate između ciljeva poslovanja i individualnih mišljenja. Saslušajte sve, odlučite ali i preuzmite odgovornost.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.