Share
Tweet
Share
Send to friend

Uz ove savjete spremni dočekajte razgovor za posao

Postoje načini da intervju s potencijalnim poslodavcem postane manje stresan.

Uz ove savjete spremni dočekajte razgovor za posao

Čak i ako ste bili na više intervjua nego što im možete zapamtiti, razgovori za posao su teški. Na svakom intervjuu za posao susrećete nove ljude, pokušavate prodati sebe i svoje vještine, a često ste suočeni s pravom torturom kako biste pokazali što znate ili ne znate. Pri tome cijelo vrijeme morate ostati budni i koncentriran te pokazivati oduševljenje. To može predstavljati izazov, pogotovo ako razgovarate o poslu koji biste žarko željeli.

Naravno postoje načini da razgovor za posao bude manje stresan. Već vrlo malo vremena uloženog u pripremu može vam puno pomoći. Što više vremena posvetiti pripremi, ugodnije ćete se osjećati tijekom intervjua.

Imajte na umu da razgovor za posao nije ispit: ne morate učiti satima da biste uspjeli. Umjesto toga dovoljno je da pažljivo istražite tvrtku u kojoj se želite zaposliti, da shvatite što traže od zaposlenika i da budete spremni razgovarati o svom iskustvu i zašto ste upravo vi pravi odabir za taj posao, piše portal točkanai.

Dobro je usredotočiti se na svoje komunikacijske vještine, tako da na intervjuu možete jasno i sažeto objasnite što nudite potencijalnom poslodavcu.

Konačno, ključ učinkovitog intervjua je steći povjerenje, ostati pozitivan i prezentirati svoje radne vještine i kvalifikacije za posao. Odvojite malo vremena kako biste vježbali i razvili svoje komunikacijske vještine i učinkovite strategije koje ćete primijeniti u svojim intervjuima.

Uz malo pripreme uspješno ćete obaviti intervju i prezentirati iskustvo koje vas čini idealnim kandidatom za novog zaposlenika.

1. Vježbajte i pripremite se

Razmotrite tipična pitanja koje poslodavci postavljaju prilikom razgovora za posao i pripremite svoje odgovore. Dobri odgovori su konkretni i sažeti. Temelje se na konkretnim primjerima koji ističu vaše vještine i odražavaju vaš životopis.

Vaši bi odgovori također trebali naglasiti vještine koje su najvažnije za poslodavca i relevantne za položaj za koji kandidirate. Obavezno pregledajte opis posla te usporedite ono što se traži s vašim iskustvom.

Iako je važno poznavati najbolje odgovore, jednako je važno pažljivo slušati tijekom razgovora kako biste mogli ispitivaču dati informacije koje traži.

Također, pripremite popis svojih pitanja koja ćete postaviti poslodavcu. U gotovo svakom razgovoru za posao pitat će vas imate li vi kakvo pitanje za poslodavca. Važno je pripremiti barem jedno ili dva pitanja kako biste pokazali svoj interes za poduzeće. U protivnom, ostavit ćete dojam da ste ravnodušni, a to je jedan od glavnih razloga da vas menedžeri ljudskih resursa prekriže na listi potencijalnih kandidata.

2. Povežite se sa sugovornikom

Osim što biste trebali pokazati da poznajete tvrtku u kojoj se želite zaposliti, trebali biste pokušati uspostaviti vezu s osobom koja vas intervjuira. Saznajte ime sugovornika i upotrijebite ga tijekom razgovora. Ako niste sigurni kako se osoba zove, nazovite i pitajte za njeno ime prije intervjua. I slušajte vrlo pažljivo njene uvodne riječi.

Izgradnja odnosa i uspostavljanje osobne veze s osobom koja vas intervjuira mogu povećati vaše šanse da se zaposlite. Ljudi imaju tendenciju da angažiraju kandidate koji im se sviđaju i za koje im se čini da se dobro uklapaju u korporativnu kulturu.

3. Istražite tvrtku i pokažite da ju poznajete

Napravite domaću zadaću i istražite potencijalnog poslodavca i industriju tako da budete spremni za intervju:”Što znate o ovoj tvrtki?” Ako vam ovo pitanje nije postavljeno, pokušajte sami pokazati što znate o njoj.

Mnogo informacija o povijesti tvrtke, o njenoj misiji, vrijednostima, osoblju, korporativnoj kulturi i nedavnim uspjesima vjerojatno možete pronaći na njenim internetskim stranicama. Ako tvrtka ima blog i prisutna je na društvenim mrežama, to bi također mogli biti vrijedni izvori informacija.

4. Pripremite se na vrijeme

Ne čekajte posljednji trenutak da odaberete odjeću za intervju. Ispišete dodatne kopije životopisa. Pripremite bilježnicu i olovku. Pripremite odjeću za intervju, tako da ne morate u posljednji trenutak razmišljati što ćete odjenuti.

Kad saznate termin intervjua, pripremite sve večer prije.

Isplanirajte sve: odjeću i obuću koju ćete nositi, kako ćete urediti kosu, kada ćete krenuti na intervju i kako ćete stići na odredište… Tako ćete ujutro imati više vremena, smanjit ćete tremu prije intervjua, a i nećete morati donositi odluke što će vam omogućiti da se koncentrirate na bitno – a to je razgovor za posao.

Provjerite je li vaša odjeća uredna i prikladna za tvrtku s kojom pregovarate. Pripremite svoj portfelj s dodatnim kopijama životopisa. Provjerite olovku i papir za bilješke.

Ako je intervju virtualan, podesite svu tehnologiju unaprijed. Isprobajte radi li sve ispravno i imate li kakvih nepoznanica oko upotrebe tehnologije.

5. Dođite na vrijeme (to znači ranije)

Na intervju dođite na vrijeme. To znači pet do deset minuta ranije. Ako je potrebno, provjerite koji dan ranije koliko vam je potrebno da stignete do odredišta. Budite sigurni da znate kamo idete i koliko vam je potrebno da tamo stignete.

Uzmite u obzir doba dana kada je zakazan intervju kako biste se prilagodili prometu u to doba dana. Ostavite si nekoliko minuta prije intervju da odete na toalet, provjerite odjeću i da se malo primirite prije samog intervjua.

6. Pokušajte ostati mirni

Tijekom samog razgovora za pokušajte se opustiti i ostati mirni što je više moguće. Zapamtite da vaš govor tijela govori o vama koliko i vaši odgovori na pitanja. Pravilna priprema omogućit će vam da pokažete samopouzdanje:

Kad odgovarate na pitanja, održavajte kontakt očima sa sugovornikom.

Pozorno slušajte pitanje kako ga ne biste zaboravili. Poslušajte cijelo pitanje prije nego što odgovorite kako biste bili sigurni što vas pitaju.

Nikako nemojte upadati ispitivaču u riječ, posebno ne dok postavlja pitanje.

Ako trebate malo razmisliti prije nego što odgovorite, to je prihvatljivo. I puno je bolja opcija nego da odgovor započnete s “uh”, „hm” ili nečim sličnim.

7. Što učiniti nakon razgovora

Uvijek pošaljite zahvalnicu i istaknite da ste zainteresirani za posao. Možete navesti i neke detalje koje ste možda zaboravili spomenuti tijekom intervjua.

Taj dodatni napor je vrijedan truda. Istraživanje tvrtke Robert Half pokazalo je da 80 posto menadžera ljudskih resursa smatra da je korisno ili donekle korisno primiti zahvalnicu nakon intervjua.

Izvor: točkanai

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.