Share
Tweet
Share
Send to friend

Nagrađivana redateljica savjetuje kako odgovoriti na nezgodna pitanja na razgovoru za posao

Dobar savjet zlata vrijedi.

Nagrađivana redateljica savjetuje kako odgovoriti na nezgodna pitanja na razgovoru za posao

Nagrađivana dokumentarna redateljica i montažerka Erin McGoff iz New Yorka vrlo često snima videozapise na temu priprema za intervju za posao i objavljuje ih na TikTok-u. Evo što ona savjetuje, što biste trebali napraviti tijekom intervju, a što ne, piše 24 sata.

Zašto bismo vas zaposlili?

Nemojte reći: 'Ne znam, objavili ste oglas za posao u kojem ste naveli da tražite nekoga pa sam se prijavila', 'Trebali biste me zaposliti zbog mojih vještina, iskustva i osobnosti', 'Ja ću zasigurno raditi više od bilo koga'.

Umjesto toga recite: 'To je sjajno pitanje. Kao što vidite u mom životopisu, imam sve vještine koje tražite od kandidata. Imam 10 godina iskustva u montaži, znam producirati i diplomirala sam marketing. Ali imam i druge vještine koje su vam potrebne za ovaj posao. Ja sam timski igrač, suradnik, dobar sam komunikator i imam smisla za humor. Već neko vrijeme pratim ovu tvrtku i znam da ste tražili nekoga tko može preuzeti ovu ulogu. Imam ideje za koje mislim da će pomoći ovoj tvrtki da postigne svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve i voljela bih ih podijeliti s ostatkom tima'.

Koja je vaša najveća snaga? 

Nemojte reći: 'Hmmm ... ne znam. Ništa mi ne pada na pamet', 'Pa ja sam stvarno dobar u zarađivanju novca. Imam puno novca i zaradit ću od ove tvrtke puno novca', 'Stvarno sam dobar u onome što radim. Ako me zaposlite, nećete požaliti'.

Umjesto toga: 'Mislim da mi je jedna od najvećih snaga sposobnost koncentracije. Zaista sam zahvalna što sam u većini slučajeva fokusirana. I to doprinosi mojoj sposobnosti da dosljedno poštujem rokove. Nešto što su mi govorili u prošlosti je da imam jako dobar stav i nadahnjujem one oko sebe da budu kreativniji. Prethodni menadžeri su mi govorili da sam pouzdana i da uvijek mogu računati na mene da ću posao obaviti na vrijeme'.

Koja je vaša najveća slabost?

Nemojte reći: 'Previše radim i previše mi je stalo'.

Recite: 'Nešto na čemu trenutno radim za svoje samopouzdanje. Znam biti tjeskobna kada javno nastupam ili održavam prezentaciju. Iskreno, čak i u ovom intervjuu osjećam pomalo tjeskobu. Proteklih godinu dana idem u grupu za javne nastupe gdje vježbamo govor ispred drugih i to mi stvarno pomaže s mojim samopouzdanjem i mojim prezentacijskim vještinama'.

Stvari koje ne biste trebali reći na razgovoru za posao

Ako kasnite: 'Tako mi je žao što kasnim, metro je kasnio i nisam mogla pronaći taksi'.

Umjesto toga: 'Bok, žao mi je što kasnim. Znam da je važno stići na vrijeme i ovaj mi je razgovor prioritet. Stvarno mi je jako žao i zahvaljujem vam što ste čekali'.

Objašnjavanje praznine u vašem životopisu:

Nemojte reći: 'Da, nisam išao na fakultet nakon završene srednje škole, bio sam nemotiviran'.

Recite: 'U 2018. su mi se u osobnom životu dogodile neke stvari zbog kojih sam se morao malo povući s posla. No, sretan sam što je sve dobro i jedva čekam nove izazove'.

Ako vam postave pitanje na koje niste spremni:

Nemojte reći: 'Umm, dajte mi malo vremena da razmislim. Nisam mislio da ćete me ovo pitati'.

Umjesto toga: 'Hmm, to je sjajno pitanje! Bi li vam smetalo da odvojim trenutak da razmislim o svom odgovoru pa mu se možemo vratiti?'

Zašto želite raditi ovdje?

Nemojte reći: Primjerice, 'Pretpostavljam da sam jednostavno uvijek željela biti producent. Još od malih nogu uvijek sam bila opsjednuta radom iza kulisa. Vi ste osvojili toliko različitih nagrada, mislim da bi bilo predobro raditi za vas'.

Napravite nešto u stilu: 'Toliko je razloga. Prije svega, pratim vas godinama i stvarno sam veliki obožavatelj djela koje ste iznijeli. Posebno volim ovu kampanju za 2019. godinu, kao i kampanju s početka ove godine. To je zaista kreativno, a opet dostupno, kladim se da je to bilo vrlo uspješno. Razgovarala sam i s nekoliko ljudi koji rade ovdje i osjećam da bih se jako dobro uklopila u vašu kulturu'.

Recite mi nešto o sebi

Nemojte reći: 'Umm, ok pa ja, ja sam iz 'tog mjesta' i moj je otac uvijek želio da idem u poslovnu školu, iako sam stvarno željela ići u filmsku školu. Pa na kraju sam otišla na X sveučilište jer je moj otac rekao da će to platiti, pa sam otišla. Bila sam u studentskom domu i bilo mi je stvarno zabavno i sada sam završila tu gdje jesam. Mrzim svog šefa pa tražim promjenu'.

Umjesto toga recite nešto slično ovome: 'Pa, ja sam iz X mjesta, išao sam na X-sveučilište i diplomirao sam 2017. godine smjer poslovnog marketinga. A onda sam se nakon fakulteta preselila u New York, gdje sada radim kao menadžer te svoj posao jako volim. Ali želim se okrenuti drugačijem poslu u kojem mogu imati više kreativne slobode' 

Stvari koje nikako ne biste trebali raditi kad se prijavljujete za posao:

Nikada nemojte slati životopis osim u obliku pdf-a, osim ako nije drugačije navedeno. Nemojte slati word dokumente, snimke zaslona,  ilustratorskih datoteka i slično.

Uvijek se javite nakon razgovora za posao. Ne mora biti odmah, piše 24 sata. 

Izvor: 24 sata

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.