Share
Tweet
Share
Send to friend

Žena u ICT-u je malo i slabije su plaćene

Prošlog petka, 22. travnja 2022., obilježen je 'Međunarodni dan žena u ICT-u' – dan koji ima za cilj potaknuti više žena da studiraju i rade u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT).

Žena u ICT-u je malo i slabije su plaćene
U tehnološkom sektoru dominiraju muškarci. Iako žene čine gotovo polovicu radne snage u svijetu, samo 25% poslova povezanih s tehnologijom obavljaju žene. Ovo je tužna statistika i ona koju treba promijeniti.
 

Zašto je manje žena u tehnologiji?

 
Dobar dio razloga zbog kojih manje žena radi u tehnologiji potječe od obrazovanja - i na srednjoj i na sveučilišnoj razini. Poznata je činjenica da djevojčice manje od dječaka studiraju STEM predmete znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ali zašto? Na ove se predmete možda tradicionalno gleda kao na više 'muške', a djevojke ih mogu izbjegavati budući da su u njima izrazito muškarci, ili zato što ne uživaju toliko u predmetima u školi, ili jednostavno zato što ima tako malo ženskih uzora u tehnološkoj industriji.
 
S druge strane, žene su definitivno potrebne u industriji. Što je tehnološka tvrtka raznolikija, to će općenito imati bolje rezultate, njihovi će zaposlenici biti angažiraniji i vjerojatnije je da će zadržati svoje zaposlenike. Sve tvrtke, bez obzira na branšu, imaju koristi od raznovrsnosti – pri čemu svi zaposlenici donose različite vještine, vrijednosti i znanja u tvrtku.
 
Paylab, servis kojeg je dio i MojaPlaća, promatrao je broj muškaraca i žena na IT pozicijama na tri kontinenta - Aziji, Europi i Africi - i razlike su zapanjujuće. I u Aziji i u Africi samo 19% svih radnika na IT pozicijama su žene. Slična je situacija i u Europi gdje samo 18% svih IT pozicija zauzimaju žene.
 
 
Ukoliko se gleda samo pozicija programera, u Aziji su samo 19% programera žene, a u Europi je taj postotak čak i niži sa samo 11% programera žena.
U tablici su prikazane razlike u plaćama programerki i programera u odabranim zemljama. Doista je ohrabrujuće vidjeti da Švedska ima najmanji rodni jaz u plaćama od svih zemalja, s razlikom od samo 2% i to u korist programerki. 
 
Hrvatska i Latvija bile su druge zemlje s najnižim jazom u plaćama (-6%).
 
 
*plaće su u nacionalnim valutama
 
Sve ostale uključene zemlje imaju između 10% i ogromnih 31% razlike između plaća iste pozicije programera za različite spolove. Ovo je šokantna statistika i treba je promijeniti. Zašto programer u Poljskoj zarađuje 31% više od svoje kolegice za potpuno istu ulogu? Programerke u Saudijskoj Arabiji i Maleziji također su diskriminirane, zarađuju 22% manje od programera.
 
Plaće za istu ulogu trebale bi biti potpuno iste bez obzira na spol. Ovo je, naravno, potencijalno još jedan razlog da se djevojke i žene odbiju od karijere u ICT-u; ako vide da su plaćene manje od muškaraca.
 

Kako se stvari mogu promijeniti za budućnost?

 
U osnovi, škole i obrazovne ustanove moraju poticati više djevojčica na ove predmete od mnogo mlađe dobi. Možda osnivanjem klubova specifičnih za tehnologiju u njihovoj školi - poput robotike ili računalnog programiranja ili kodiranja. Visokoškolske ustanove koje nude tehnološke tečajeve trebaju bolje širiti informacije djevojkama o tome kako i zašto bi trebale razmotriti karijeru u ovom sektoru. Tvrtke također moraju sagledati svoje procese zapošljavanja i smisliti načine za stvaranje raznolikije radne snage s više jednakosti.
 
Druge zemlje također moraju učiti od Švedske, Hrvatske i Latvije i razumjeti kako su potaknule više djevojaka i žena na ICT.
 
Statistike Paylab-a potvrdile su da žene tijekom intervjua traže niže plaće od muškaraca. Naša preporuka za sve potencijalne zaposlenike je da prije intervjua provjere plaću i traže stvarnu plaću u skladu s trenutnim tržišnim uvjetima.
 
Konačno, mogao bi postojati i problem sa ženama koje se vraćaju s porodiljnog dopusta u ICT sektoru. Dok je žena kod kuće, njezin muški kolega može nastaviti raditi i učiti nove tehnologije i vještine kako se razvijaju. To znači da je zaposlenik bolje pripremljen za tržište rada i može zahtijevati veću plaću. Opet, tvrtke moraju to razmotriti i osigurati da se ženama koje imaju prekide u karijeri zbog djece nude iste mogućnosti za obuku i napredovanje u karijeri.
 
MojaPlaća.hr je servis koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj. Istraživanje o visini plaća MojaPlaća.hr trenutno obuhvaća gotovo 400 radnih mjesta iz 36 djelatnosti. Prikupljanje ispitanika provodi se kontinuirano putem interneta, a trenutno je u istraživanju aktivno preko 46.500 ispitanika. Nakon godinu dana podaci ispitanika se brišu kako se u daljnjim analizama ne bi uzimali u obzir zastarjeli podaci. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.