Share
Tweet
Share
Send to friend

Najpoželjniji poslodavci u prerađivačkoj industriji: Rimac Automobili, Atlantic Grupa i Pliva

Baš kao i u ukupnom uzorku, ispitanici koji su na prvo mjesto stavljali tvrtke iz prerađivačke djelatnosti u najvećoj su mjeri kao presudni faktor ocijenili sigurnost radnog mjesta (39%) i harmonične odnose na radnom mjestu (39%).

Najpoželjniji poslodavci u prerađivačkoj industriji: Rimac Automobili, Atlantic Grupa i Pliva
Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkirlo je osamnaesto po redu istraživanje* o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2021. i 2022. godine sudjelovalo je gotovo 25.000 ispitanika.
 
Kako bi dobili što bolji pregled i tvrtkama omogućili bolji uvid u konkurenciju, tvrtke su podijeljene prema primarnoj djelatnosti prema NKD klasifikaciji. U obradu su uzete tvrtke kojima je primarna djelatnost C – Prerađivačka industrija.
 
Kada se u obzir uzmu samo ispitanici koji su birali tvrtke iz prerađivačke industrije, poredak najpoželjnijih 10 izgleda ovako: na prvom mjestu je tvrtka Rimac Automobili koja je dobila četvrtinu bodova (26%). Na drugom mjestu je Atlantic Grupa s 9% bodova te Pliva sa 7% bodova. 
 
Kada bismo gledali samo broj ljudi koji je glasao za neku tvrtku, bez obzira na koje mjesto ju je stavio, ispada da bi za Rimac Automobile radilo 22% ispitanika od onih koji su naveli tvrtku iz prerađivačke industrije.  
 
Poredak poslodavaca prvog izbora iz prerađivačke industrije je sljedeći:
 
 

U prerađivačkoj industriji cijene se dobri međuljudski odnosi

Preferencije atraktivnosti ispitanika kojima su tvrtke iz prerađivačke djelatnosti na prvom mjestu ne razlikuju se previše od onih iz cjelokupnog uzorka. Baš kao i u ukupnom uzorku, ispitanici koji su na prvo mjesto stavljali tvrtke iz prerađivačke djelatnosti u najvećoj su mjeri kao presudni faktor ocijenili sigurnost radnog mjesta (39%) i harmonične odnose na radnom mjestu (39%). 
 
U odnosu na cijeli uzorak, ispitanicima kojima su tvrtke iz prerađivačke djelatnosti na prvom mjestu u manjoj mjeri presudnom smatraju visinu plaće i sigurnost radnog mjesta, dok u većoj mjeri cijene priliku za napretkom u struci. Dapače, ovim ispitanicima visina plaće je pri samom dnu faktora koji su presudni za atraktivnost pojedinog poslodavca.

Razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora (presudan faktor)

Za svakog od prvih pet poslodavaca iz prerađivačke industrije, promatrani su samo ispitanici koji su naveli tog poslodavca kao 'poslodavca svog prvog izbora' i razlozi koje su naveli kao 'presudne' za atraktivnost tog poslodavca.
 
Budući da su ispitanici mogli navesti više razloga koji su im 'presudni', izmjerena je relativna frekvencija svakog od tih razloga te su uspoređeni razlozi atraktivnosti za svakog poslodavca posebno.
 
Ispitanicima kojima je tvrtka Rimac Automobili poslodavac prvog izbora, presudni su harmonični odnosi na radnom mjestu. Atlantic Grupa podjednako je atraktivna radi harmoničnih odnosa, sigurnosti radnog mjesta te socijalne odgovornosti poslodavca. Pliva je poželjan poslodavac prvenstveno zbog sigurnosti radnog mjesta, baš kao i INA - industrija nafte.  Coca-Cola je atraktivan poslodavac podjednako zbog harmoničnih odnosa te sigurnosti radnog mjesta.
 
Od beneficija, ispitanici koji biraju tvrtke iz prerađivačke industrije za poslodavca prvog izbora, u najvećoj mjeri kao presudne biraju edukaciju zaposlenika te bonuse za vanredna postignuća. Pokriveni troškovi kulturnih i sportskih aktivnosti te vikend druženja u organizaciji tvrtke za najmanje su ispitanika presudne beneficije.
 

Mijenjati poslodavca ili ne?

Polovica zaposlenih ispitanika (50%), a kojima je poslodavac prvog izbora tvrtka iz prerađivačke djelatnosti, često razmišlja o promjeni poslodavca. To je nešto više nego što to razmišljaju ispitanici iz ukupnog uzorka (46%). Trećina zaposlenih ispitanika (32%) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok 18% ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca.   
 
O istraživanju:
 
Istraživanje o poslodavcima prvog izbora proveo je MojPosao (www.Moj-Posao.net) na uzorku od gotovo 25.000 ispitanika tijekom kraja 2021. i početka 2022. godine. Istraživanje se provodi na godišnjoj razini osamnaestu godinu za redom. 
 
Važno je napomenuti, istraživanje se temelji isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama i njihovom slobodnom izboru (u istraživanju NISU unaprijed ponuđeni nazivi tvrtki). Cilj istraživanja bio je saznati koji su, i zbog čega, poslodavci na hrvatskom tržištu rada najatraktivniji općoj javnosti te istaknuti one koji su najviše napredovali.
 
Od ispitanika se tražilo da imenuju (redom) tri svoja poslodavca prvog izbora (tj. poslodavca 'prvog', 'drugog' i 'trećeg' izbora). Bodovalo se tako da su poslodavci 'prvog' izbora dobili 3 boda, 'drugog' izbora 2 boda i 'trećeg' izbora 1 bod te se na temelju toga izračunavao ukupan poredak poslodavaca.
S ponuđenih osam razloga atraktivnosti i ocjenama: 0 - nemam mišljenje o tome, 1 - nevažan razlog, 2 - malo važan razlog, 3 - važan razlog, 4 - vrlo važan razlog, 5 - presudan faktor ispitanici su ocjenjivali svaki od razloga atraktivnosti poslodavca kojeg su naveli kao poslodavca svog prvog izbora.
 
 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.