Share
Tweet
Share
Send to friend

Odobren novi paket pomoći za umirovljenike, nezaposlene, korisnike sustava socijalne skrbi…

Bit će isplaćeno oko 700 milijuna kuna.

Odobren novi paket pomoći za umirovljenike, nezaposlene, korisnike sustava socijalne skrbi…

Vlada je odlučila donijeti još jedan paket mjera pomoći, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

„Cilj je da određene uštede koje su napravljene u proračunu sada preusmjerimo onim ciljnim skupinama kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koje ponovno obuhvaćaju umirovljenike s nižim mirovinskim primanjima, osobe s invaliditetom, nezaposlene, sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu. Dakle, obuhvatit ćemo gotovo milijun naših sugrađana, a bit će isplaćeno 700 milijuna kuna“, kazao je premijer Andrej Plenković.

Još jednu jednokratnu pomoć tako će dobiti gotovo 700.000 umirovljenika koji primaju mirovinu do 4360 kuna, nezaposleni, korisnici minimalne zajamčene naknade, osobne invalidnine, korisnici nacionalne naknade za starije osobe, nezaposleni branitelji, kao i 125.000 korisnika doplatka za djecu, objavio je poslovni dnevnik.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić naglasio je kako je ovo četvrti put u manje od dvije godine da Vlada reagira s ciljem ublažavanja posljedica rasta troškova života.

„Predlaže se isplata jednokratne pomoći korisnicima mirovina ostvarenih u RH, kao i u inozemstvu, a koji imaju prebivalište u RH, nisu zaposleni i čija ukupna mjesečna mirovinska primanja ne prelaze iznos od 4360 kuna. Iznos jednokratnog primanja ovisan je o visini mirovinskih primanja i utvrđuje se u rasponu od 1200 do 400 kuna“, rekao je.

Dakle, oni koji primaju mirovinu do 1850 dobit će jednokratno i najviše – 1200 kuna, oni s mirovinom od 1850 do 2350 kuna dobit će 900, umirovljenici s mirovinom do 3350 kuna će dobiti 600, a oni čija je mirovina do 4360 će dobiti 400 kuna.

Korisnici sustava socijalne skrbi dobit će 1000 kuna. A iznos za one koji primaju doplatak za djecu ili su u postupku rješavanja doplatka za dijete te im postupak bude riješen do 31. prosinca, ovisi o broju djece. Pa će tako za jedno dijete 1 dijete dobiti 300,za dvoje 500, za troje 700, četvero 900, a pet i više djece 1100 kuna.

A jednokratnu pomoć dobit će i stradali u potresu, koji su i dalje u privremenom smještaju na potresom stradalim područjima, a uz to će im se produžiti i do lipnja otpis potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, korištenje autoceste Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko- moslavačke županije, kao i otpis potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe.

Izvor: poslovni dnevnik

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.