Share
Tweet
Share
Send to friend

Markiranje s posla: Saborskim zastupnicima stižu kazne za neopravdano propuštanje sjednica

Nakon što u studenom niti jedan zastupnik nije novčano kažnjen zbog neopravdanog izostanka sa plenarne saborske sjednice, već u prosincu ih je kažnjeno sedmero u ukupnom iznosu od 1.200 kuna.

Markiranje s posla: Saborskim zastupnicima stižu kazne za neopravdano propuštanje sjednica

Riječ je o jednom zastupniku i šest zastupnica, čija se imena rijetko ili nikada nisu našla na popisu onih koji markiraju. To su Tomislav Okroša (HDZ), Marijana Balić (HDZ), Ivana Kekin (NL), Romana Nikolić (Socijaldemokrati), Sanja Radolović (SDP), Renata Sabljar-Dračevac (Socijaldemokrati) i Sanja Udović (NZ).

Od 12 dana, koliko se u prosincu plenarno zasjedalo, svi su, osim Sabljar-Dračevac, izostali po jedan dan, pa će im paušal od 1.500 kuna biti umanjen po 150 kuna, Sabljar Dračevac izostala je dva dana, što znači 300 kuna manji paušal, piše HRT.

Zastupnicima naplaćeno 14.250 kuna ili 1.900 eura kazni

Sa prosincem, iznos kazni naplaćenih u nepunih šest mjeseci ove godine, popeo se na 14.250 kuna ili 1.900 eura.

U aktualnom sazivu Sabora, konstituiranom u srpnju 2020., zbog epidemije COVID-a do svibnja se neopravdani izostanci nisu ni evidentirali, ni kažnjavali.

Kad se s tim krenulo, u prvom mjesecu kažnjeno je 20 zastupnika. U lipnju i srpnju bilo ih je upola manje, po devet, u listopadu samo troje, u rujnu samo jedan, a u studenom ni jedan.

Kažnjavanje neopravdanih izostanaka, uvedeno je 2017. na inicijativu Mosta.

Iako im je dijapazon opravdanja poprilično širok - bolest, smrtni slučaj u obitelji, poziv suda, nazočnost na društvenim, političkim i inim skupovima, sjednice općinskih i gradskih vijeća, u proteklih pet godina na prste jedne ruke stali bi mjeseci u kojima nije bilo zastupnika s neopravdanim izostancima.

Izvor: hrt

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.