Share
Tweet
Share
Send to friend

Napiši, osvježi ili ‘ispeglaj’ životopis… Sezonac.hr je iza ugla!

Najveći online sajam poslova u turizmu i sezoni sve je bliže, stoga je savršen trenutak da 'obrišeš prašinu' sa svog CV-a i pripremiš ga za slanje potencijalnim poslodavcima.

Napiši, osvježi ili ‘ispeglaj’ životopis… Sezonac.hr je iza ugla!

Pomno planirani i dugo iščekivani novogodišnji tulumi sada su iza nas. Baš kao i kraći godišnji odmor na koji su se mnogi odlučili kako bi blagdansko vrijeme s onima najmilijima proveli u mirnom ozračju, sigurni kako ih posao u tome neće ometati. Počela je i škola, a zvuk zvona kojim se u siječnju označava start drugog polugodišta, simbolično je 'razbudio' i tržište rada.

Stigao je trenutak da se iznova posvetimo našoj karijeri i pronađemo neke nove poslovne izazove. I bolji posao!

Tradicionalno, početkom godine brojni posloprimci iz Hrvatske i regije zaokret u karijeru će potražiti na online sajmu Sezonac.hr. Najveći i natječajima za posao najbogatiji online sajam poslova u turizmu i sezoni svoja vrata će otvoriti za točno dva tjedna. 

Stoga, pravi je čas da obrišeš virtualnu prašinu sa životopisa koji već duže vrijeme, pomalo zaboravljen i gotovo skriven, drijema negdje na računalu i pripremiš ga za sajam!

U nastavku pročitaj nekoliko savjeta koji će ti pomoći da tvoj CV, ta 'osobna karta' bez koje je nemoguće uspješno putovati tržištem rada, zablista i osvoji svakog poslodavca.

Kratko i jasno

Usprkos tome što neki među nama imaju strahovito snažnu želju čitav svoj profesionalni (a ponekad i osobni) put staviti na papir, tom porivu se moramo oduprijeti. Naprosto, poslodavci tijekom sajmova poslova dobivaju velik broj prijava za oglašena radna mjesta i nemaju dovoljno vremena za čitanje 'romana'. Stoga,  svoj životopis pokušaj učiniti što preglednijim i čišćim. Koristi jedan do dva fonta, umjesto dugih rečenica služi se natuknicama i neka sve stane na jednu stranicu. Ok, maksimalno dvije.

Obrnuta kronologija

Sve dosadašnje poslove navedi obrnutim kronološkim redom. Istakni naziv poslodavca, vremensko razdoblje tijekom kojeg si tamo radio/la, naziv radnog mjesta i opis posla. Nemoj samo nabrajati svoje radne zadatke i dužnosti, već istakni i sva relevantna postignuća. Isto vrijedi i za obrazovanje i dodatna osposobljavanja. Također, ako imaš bogato radno iskustvo koje je nemoguće svesti na jednu do dvije stranice, navedi samo one poslove koji imaju dodirnih točaka s oglasom na koji se prijavljuješ dok ostale stvari ovom prilikom možeš preskočiti.

Vještine, vještine, vještine

Kada navodimo vještine koje posjedujemo, a koje bi mogle koristiti poslodavcu na čiji oglas se prijavljujemo, ne smijemo biti preopćeniti. Precizno navedi što one podrazumijevaju i kako si ih primijenio/la na dosadašnjim poslovima. 

Pazi na ključne riječi

Poslodavac na životopis, u prosjeku, potroši nekoliko sekundi. Prvi dojam, točnije, prve stavke koje će uočiti ključ su uspjeha u daljnjim koracima. Prilikom prijave provjeri jesi li u životopis uključio/la sve ključne riječi koje se pojavljuju u natječaju.

Prilagodi životopis oglasu na koji se prijavljuješ

Iako to djeluje zamorno, svoj životopis je uvijek potrebno prilagoditi oglasu za posao na koji se prijavljujemo. Drugim riječima, ne postoji univerzalni životopis koji možemo slati na apsolutno svaki oglas koji nam se svidi. U životopisu možemo prilagoditi sažetak i odjeljak s vještinama, ali i istaknuti pojedinosti koje su posebno važne za svaki pojedini oglas na koji se prijavljujemo.

Provjera prije slanja

Prije no što ga pošaljemo poslodavcu, životopis je potrebno detaljno pregledati. Ako je potrebno, pročitaj ga desetak puta kako ne bi bilo grešaka. Također, možeš ga proslijediti partneru, prijatelju ili članu obitelji kako bi ga i oni pogledali i provjerili je li sve u redu. 

Ostale, jednostavne i korisne savjete o pisanju životopisa potraži na portalu MojPosao.

Vidimo se od 24. siječnja do 2. veljače na Sezoncu!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.