Share
Tweet
Share
Send to friend

Koji hrvatski grad je najskuplji za život?

Prilikom rangiranja gradova naglasak je stavljen na analizu cijena u restoranima i trgovinama te troškove javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite, najma i slično.

Koji hrvatski grad je najskuplji za život?

Kada su i pitanju troškovi života u hrvatskim gradovima na prvom mjestu nisu ni Zagreb ni Dubrovnik, već – Zadar.

Stranica Numbeo koja analizira troškove života u gradovima diljem svijeta objavila je rang listu za 2023. Na listu su se našli i hrvatski gradovi, ali s neočekivanim poretkom, piše poslovni dnevnik.

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite, najma i slično, a kako bi dobili ukupan indeks troškova života.

Tako je prema njihovoj ljestvici najskuplji grad za život u Hrvatskoj – Zadar, koji je zauzeo 141. mjesto, samo dva mjesta iza slovenske Ljubljane. Nakon Zadra slijedi Dubrovnik koji se nalazi na 145. mjestu. Zagreb je tako tek treći i nalazi se na 150. mjestu, a iza njega su Rijeka na 172., Split na 173. te Osijek na 189. mjestu.

Što se regije tiče, najskuplja za život je Ljubljana, Beograd je na 186. mjestu, Sarajevo na 206., Podgorica na 211., Skopje na 221, a Budimpešta je na 176. mjestu.

Najpovoljniji gradovi za život u regiji su Niš na 232. i Priština na 234. mjestu.

Što se čitave Europe tiče najskuplji su švicarski gradovi koji zauzimaju prvih pet mjesta na ljestvici, a to su redom Basel, Zurich, Lausanne, Zug, Bern i Ženeva. Nakon njih slijede norveški gradovi Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim i Tromso.

Najjeftiniji za život su, očekivano, ukrajinski gradovi koji se nalaze odmah iz Prištine, a to su Harkiv, Lavov, Odesa i Dnipro, dok se Kijev smjestio između Prištine i Niša. Cijeli popis gradova možete pronaći ovdje.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.