Share
Tweet
Share
Send to friend

Tehnološki div ukida 10 tisuća radnih mjesta

Otkazi će obuhvatiti nešto manje od 10 posto njihove radne snage.

Tehnološki div ukida 10 tisuća radnih mjesta

Američki softverski div Microsoft najavio je da će ukinuti 10.000 radnih mjesta budući da njegovi klijenti u poslovanju s računalstvom u oblaku preispituju potrošnju zbog recesije.

Otkazi će obuhvatiti nešto manje od pet posto Microsoftove radne snage i bit će zaključeni do kraja ožujka, napisao je u bilješci radnicima izvršni direktor Satya Nadella.

Kupci žele "optimizirati" digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je Nadella.

Microsoft će i dalje zapošljavati u "strateškim područjima", rekao je, uključujući, vjerojatno, umjetnu inteligenciju.

Kompanija je tako razmatrala mogućnost povećanja milijardu dolara vrijednog udjela u startupu OpenAI-u, koji stoji iza ChatGPT-a, chatbot senzacije iz Silicijske doline. 

Otkazi u Microsoftu nadovezuju se na desetke tisuća najavljenih otkaza u tehnološkom sektoru, koji smanjuje broj zaposlenih nakon snažnog rasta tijekom pandemije.

Amazon je tako u srijedu počeo dijeliti otkaze 18.000 zaposlenika, Meta, krovna tvrtka Facebooka planira otpustiti 11.000 zaposlenih, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih.

Ukupno je u 2022. najavljeno više od 97.000 otkaza u tehnološkom sektoru, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas.

"Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-coma", rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te tvrtke, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Izvor: hina

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.