Share
Tweet
Share
Send to friend

Stiže li nam novi trend na tržištu rada? Otkrivamo što je "triple-peak workday” model

Riječ je o rascjepkanom radnom danu kojeg u većoj mjeri koriste roditelji

Stiže li nam novi trend na tržištu rada? Otkrivamo što je "triple-peak workday” model

U protekle tri godine na domaćem, ali i svjetskom tržištu rada pojavilo se pregršt novih trendova. Ljudi su sve više počeli raditi od doma, radno vrijeme više nije uklesano u kamen, a poslodavci se trude radniku ugoditi na sve moguće načine kako bi zadržali one najbolje. 

Uz sve promjene i trendove koje smo proživjeli i doživjeli čini se kako nam stiže i još jedan trenk koji bi onaj klasični, “nine to five” način rada mogao poslati u povijest.

Kako navodi Business Insider, "triple-peak workday” model postaje sve popularniji i zastupljeniji u SAD-u. Riječ je o rascjepkanom radnom danu kojeg u većoj mjeri koriste zaposleni roditelji. Ovaj model rada zaposlenicima omogućava da dio posla obave u jutarnjim satima, zatim se posvete svom privatnom životu te se potom ponovo vrate na posao i tako sve dok ne odrade ono što taj dan moraju napraviti.

Prema navodima stranih medija, do pojave ovakvog modela rada došlo je prilikom promatranja produktivnosti zaposlenika na radnom mjestu. Poznato je kako nam kroz dan produktivnost pada te da smo najproduktivniji u određenim terminira, primjerice u jutarnjim satima. Upravo je iz tog razloga, prije godinu dana Microsoft među svojim zaposlenicima proveo istraživanje o produktivnosti na radnom mjestu. Otkrili su kako su njihovi zaposlenici najproduktivniji oko 11 sati ujutro te 15 sat popodne. S vremenom i sve češćim radom od kuće, pojavilo se još jedno vremensko razdoblje kada su zaposlenici najproduktivniji, a to je u večernjim satima, točnije oko 22 sata. 

Klizni raspored može imati pozitivne, ali i negativne posljedice

Stručnjaci napominju kako bi uvođenje ovakvog modela rada u nekim kompanijama moglo imati negativni efekt. Naime, u kompanijama u kojima zaposlenici ovise o timskom radu, "triple-peak workday” mogao bi stvoriti veliku pomutnju i kašnjenja. Zamislite samo da s kolegom morate završiti neki projekt, a ne možete se dogovoriti kada ćete to točno i napraviti.

S druge strane, ovaj poslovni model pokazao se kao odlično rješenje kod zaposlenih roditelja kojima obavljanje dnevnih zadataka ne ovisi o timskom radu. Kod njih takav model je itekako koristan način balansiranja privatnog i poslovnog života.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.