Share
Tweet
Share
Send to friend

Bijele laži koje smijete reći na razgovoru za posao

Znamo, neiskrenost rijetko kada rezultira dugotrajnim i kvalitetnim odnosima. No, kao što ćete vidjeti, postoje iznimke i situacije kada je ‘kreativniji’ pristup pravo rješenje.

Bijele laži koje smijete reći na razgovoru za posao

Razgovor za posao vrlo je stresan, a traženje posla nije lak zadatak.

Koraci koje morate slijediti da biste uspjeli pronaći posao mogu biti vrlo izazovni. Obično ljude najviše zabrinjava razgovor s rukovoditeljima tvrtke, organizacije ili pozicije za koju su se prijavili, a zna se da je intervju ključan.

Ipak, postoje neka pitanja na koja bismo mogli odgovoriti diplomatski, izbjegavajući istinu i govoreći neke “bijele” laži.

Anna Papalia profesionalna je savjetnica za karijeru iz Philadelphije i putem svog TiTok računa daje savjete kako se bolje pripremiti za razgovor za posao.

U svom videu, koji su vidjeli milijuni ljudi diljem svijeta, iznosi “laži” koje se mogu izgovoriti na razgovoru za posao, a da pritom nema nikakvih posljedica.

I točnije, ne radi se o čistim lažima, već o blagom izvrtanju istine, piše ljepota & zdravlje.

Razgovor za posao: kad su laži dopuštene?

1. Zašto tražite posao?

Ovo se pitanje uglavnom odnosi na osobe koje već rade i prijavljuju se za drugu poziciju.

“Ako ste nezadovoljni na svom trenutačnom položaju, vjerojatno ćete se pokazati kao zahtjevni i sitničavi u slučaju da se žalite na svoje radno okruženje.” Bolje je reći da ste prerasli zahtjeve svoje pozicije", predlaže Anna Papalia.

Također, možete se poslužiti sljedećim pojašnjenjima svoje odluke o pronalasku novog posla: 

Nedostatak izazova: Umjesto da izrazite nezadovoljstvo trenutačnim poslom, možete naglasiti kako tražite nove izazove kako bi dodatno razvijali svoje vještine i doprinosili organizaciji. To stvara dojam ambicioznosti i želje za profesionalnim rastom.

Želja za promjenom radnog okruženja: Možete naglasiti kako tražite okruženje koje će bolje odgovarati vašim vrijednostima. Ovo se može formulirati pozitivnim tonom, sugerirajući da ste svjesni važnosti kompatibilnosti između zaposlenika i radnog okruženja.

Interes za specifične projekte ili industrijske sektore: Ako imate strast prema određenom području ili projektima, to može biti naglašeno kao ključni razlog traženja novog posla.

Promjena životnih okolnosti:  Selidba ili potreba za boljim ravnotežom između poslovnog i privatnog života mogu biti razlog traženja novog posla.

Važno je napomenuti da je ključna vještina ovdje taktičko izražavanje i usmjeravanje odgovora na pozitivne aspekte, kako bi se izbjegle negativne konotacije i očuvala profesionalna reputacija. Bijele laži u ovom kontekstu nisu namijenjene manipulaciji, već prilagodbi komunikacije kako bi se postigao cilj bez nepotrebnih tenzija ili problema.

2. Što mislite o svojim kolegama i svom šefu?

Anna Papalia bila je jasna u svom videu: “Nije me briga ako radiš za najgoreg šefa na svijetu. Ne biste to trebali spominjati na razgovoru za posao s budućim šefom.“

Pitanje je to koje potencijalni poslodavci postavljaju ne zato da bi čuli loše stvari o svojoj konkurenciji, već da bi provjerili može li vam se vjerovati.

Evo nekoliko pristupa kako pažljivo odgovoriti na ovo pitanje:

Fokusirajte se na pozitivne aspekte: Umjesto da ističete negativne stvari, pokušajte pronaći pozitivne aspekte koje možete naglasiti. Na primjer, možete reći nešto poput: "Imao sam priliku surađivati s raznolikim timom ljudi, a to me naučilo cijeniti različite perspektive i pridonijeti zajedničkim ciljevima."

Izrazite zahvalnost za naučeno iskustvo: Bez obzira na stvarne izazove koje ste imali s kolegama ili nadređenima, možete izraziti zahvalnost za iskustvo koje ste stekli. Na primjer: "Rad u prethodnoj tvrtki bio je izazovan, ali sam puno naučio o suradnji i timskom radu."

Naglasite osobni razvoj: Fokusirajte se na vlastiti profesionalni razvoj umjesto izravnog komentiranja drugih. Na primjer: "Tijekom rada u prethodnom timu, uspio sam razviti svoje vještine u određenim područjima i stvoriti pozitivne radne navike."

Izbjegavajte konkretna imena: Ako imate negativna iskustva s određenim kolegama ili nadređenima, nemojte ih imenovati. Umjesto toga, govorite općenito o situacijama. Primjerice, možete reći: "Bilo je izazova u komunikaciji, ali smatram da sam naučio puno o važnosti jasnog komuniciranja u timskom okruženju."

U svakom slučaju, cilj je ostati pozitivan, koncentrirati se na vlastiti rast i izbjegavati izravne negativne izjave koje bi mogle ostaviti loš dojam.

3. Gdje se vidite za x/y godina?

Pitanje koje se smatra uobičajenim ili čak neizbježnim. Savjetnik za posao poziva kandidate da se izjasne kako sebe vide na poziciji za koju se natječu ili na sličnoj poziciji. Nitko ne želi čuti da se vidimo u nekoj drugoj tvrtki ili samo s obitelji ili da želimo pokrenuti vlastiti posao, kako kaže Anna Papalia.

Evo nekoliko "bijelih laži" na koje se možete osloniti:

Fokus na razvoju vlastitih vještina: Možete odgovoriti da se vidite kako kontinuirano razvijate svoje vještine i doprinosite rastu tvrtke u kojoj se trenutno nalazite. To može zvučati kao da ste predani svom trenutačnom poslu, a istovremeno ostavljate prostor za osobni i profesionalni razvoj.

Isticanje dugoročnih ciljeva: Umjesto da govorite o specifičnom poslu ili tvrtki, možete se usredotočiti na šire ciljeve. Na primjer: "Vidim se kako radim na projektima koji doprinose inovacijama i napretku u industriji, s mogućnošću stalnog učenja i rasta."

Naglašavanje važnosti iskustva u sadašnjem okruženju: Možete reći da želite iskoristiti priliku za učenje i rast unutar trenutačne tvrtke kako biste izgradi svoju karijeru. To može implicirati dugoročnu predanost sadašnjem poslu, a istovremeno ostavlja prostor za promjene u budućnosti.

Izbjegavanje konkretnih detalja: Možete zadržati odgovor općenitim, izbjegavajući spominjanje specifičnih poslova ili tvrtki. Na primjer: "Teško je predvidjeti točan put, ali se nadam da ću biti na mjestu gdje mogu primijeniti i dalje razvijati svoje vještine."

Važno je zadržati dojam predanosti trenutačnom poslu dok istovremeno ostavljate prostor za promjene u budućnosti. Cilj je biti pozitivan i pokazati da ste razmišljali o svojoj karijeri, dok istovremeno ne dajete do znanja da nema prostora za rast unutar trenutačne organizacije.

Izvor: ljepota & zdravlje

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.