Share
Tweet
Share
Send to friend

Što poslodavci misle kada na razgovoru za posao kažu ove tri stvari?

Čitanje između redaka na razgovoru za posao može vam pomoći ako se nađete u situaciji da trenutno imate dva, tri ili više razgovora za posao

Što poslodavci misle kada na razgovoru za posao kažu ove tri stvari?

Razgovor za posao prilično je stresan sam po sebi, a ako još k tome pridodamo i to da bismo tijekom njegova trajanja trebali pokušati saznati što potencijalni poslodavac misli o nama, dolazimo do situacije koja nam tjera strah u kosti. Kako uopće zadržati hladnu glavu, obaviti razgovor za posao najbolje što možemo i usput pokušati dekodirati što poslodavac misli o nama?

Čitanje između redaka na razgovoru za posao može vam pomoći ako se nađete u situaciji da trenutno imate dva, tri ili više razgovora za posao – neki su vam draži, kod nekih ste dobili potvrdu da ste dobili posao, a za neke još čekate odgovor, ali vam i najbolje odgovaraju. U tom slučaju bilo bi dobro znati pročitati poslodavca, odnosno unaprijed otprilike znati hoćete li dobiti posao ili ne. No, kako to učiniti?

Velik broj zaključaka mogao bi biti pogrešan, stoga, kako biste bili gotovo sigurni u to što poslodavac misli, a uz to nećete trošiti previše vremena na analiziranje, u nastavku vam donosimo tri fraze koje poslodavci gotovo uvijek izgovaraju na razgovoru za posao. Što točno oni misle kad ih izgovaraju? Saznajte u nastavku.

1. Što poslodavac misli kad kaže: “Obavljamo razgovore s drugim kandidatima pa ćemo vam se javiti”

U prijevodu: Vrlo brzo biste mogli dobiti odgovor.

U vašoj glavi ova rečenica mogla bi izazvati buru emocija, a vi biste mogli u panici napustiti razgovor za posao s mislima da vjerojatno nećete dobiti posao jer još uvijek traju razgovori s drugim kandidatima. Međutim, koliko je vaša pretpostavka točna i trebate li se brinuti?

Istina je da poslodavac vjerojatno obavlja razgovore s drugim ljudima, ali to ne znači da vi niste opcija. Naravno, postoje trenuci kada ćete dobiti odbijenicu, ali to nije razlog zašto izgovaraju ovu rečenicu.

Poslodavci na razgovoru za posao postavljaju brojna pitanja, a većinu rečenica izgovaraju poput šprance svima. A to uključuje upravo i ovu rečenicu. Dakle, čak i ako vas žele zaposliti i vjerojatno će vam se javiti s ponudom za posao, očekujte da će vam na kraju izreći rečenicu: “Obavljamo razgovore s drugim kandidatima pa ćemo vam se javiti”.

Što učiniti kada čujete: “Obavljamo razgovore i s ostalim kandidatima, ali ćemo vam se vrlo brzo javiti.” Jednostavno: Budite strpljivi.

Stoga, prije nego što potpuno odustanete od željenog posla i misli usmjerite na drugi, sjetite se da poslodavci jednostavno neke stvari izgovaraju zato što im je to jedan od načina kako završiti intervju za posao. Možda još uopće nisu donijeli odluku o tome žele li vas zaposliti ili ne.

2. Što poslodavac misli kad kaže: “Jako smo uzbuđeni zbog vas i sviđa nam se vaš životopis”

Istina? Ova rečenica samo je još jedna procedura razgovora za posao.

Vjerojatno u vama budi najviše nade kada je čujete jer se vrlo lako može protumačiti kao: “Sigurno ću dobiti posao!”. I iako uistinu ima smisla da tako nešto i mislite, istina jest da nije sigurno da ćete dobiti posao. Ovo može biti odličan pokazatelj da razgovor za posao ide u dobrom smjeru, ali činjenica jest da nije presudno da ćete dobiti posao, piše zaposlena.hr.

Dakle, što učiniti kada čujete: “Jako smo uzbuđeni zbog vas i sviđa nam se vaš životopis”? Budite strpljivi i pričekajte prave vijesti. Ako ste zaposleni, nemojte žuriti i objaviti na sadašnjem poslu da dajete otkaz jer kako god okrenuli niste još dobili sto postotnu potvrdu.

3. Što poslodavci misle kada kažu: “Evo moje posjetnice. Slobodno mi pošaljite e-mail ako imate dodatnih pitanja.”

Da, potencijalni poslodavci rado će odgovoriti na sva pitanja koja vam padnu na pamet nakon razgovora za posao. Ali ako do sada niste shvatili, primiti posjetnicu nije tako suptilan način da kažete: “Ovo je moj e-mail, na koji očekujem da mi pošaljete poruku zahvalnosti.”

Dakle, što učiniti kada čujete “Evo moje podsjetnice…”

Iako se preporučuje postavljanje pitanja nakon razgovora za posao ako ih doista imate, to nije potrebno. Zapravo, poslodavac može shvatiti kada mu šaljete pitanja reda radi, samo kako biste ostavili što bolji dojam.

Dakle, prije nego što počnete razmišljati o slanju pitanja koja vam prva padnu na pamet, svakako napišite promišljeni, personalizirani e-mail zahvale!

Lako je prepustiti se negativi kada potencijalni poslodavac bilo što izgovori. Umjesto toga, usredotočite se na sam proces razgovora za posao kako biste ostavili što bolji dojam. A analize? Nema potrebe analizirati svaku riječ ili rečenicu koja izlazi iz usta potencijalnog poslodavca. Pozvani ste iz jednog i samo jednog razloga: tvrtka misli da biste mogli biti izvrstan zaposlenik. A na vama je samo da dokažete da su i u pravu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.