Share
Tweet
Share
Send to friend

Tvrtke u Njemačkoj odgađaju planirana zapošljavanja

Najveće europsko gospodarstvo postaje sve letargičnije, a više se ne mogu isključiti ni otpuštanja radnika, tvrde istraživači instituta Ifo.

Tvrtke u Njemačkoj odgađaju planirana zapošljavanja

Poslodavci u Njemačkoj srezali su planove o zapošljavanju i u veljači, a u idućim mjesecima moguća su i otpuštanja, pokazali su rezultati istraživanja Ifo instituta za gospodarska istraživanja.

Ifov indeks zapošljavanja pao je u veljači za 0,6 bodova u odnosu na siječanj, na 94,9 bodova, objavio je institut u utorak.

„Gospodarstvo je tako letargično da tvrtke odgađaju zapošljavanje novih ljudi”, rekao je voditelj istraživanja u Ifou Klaus Wohlrabe.

„Više se ne mogu isključiti čak ni otpuštanja”, dodao je.

Znakovi i dalje upućuju na smanjenje radnih mjesta u proizvodnji, ali i u trgovini, navode u njemačkom institutu za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Muenchenu.

Trgovci na malo odgađaju planirano zapošljavanje zbog slabije potrošnje građana, a u građevinskom sektoru uteg je teška poslovna situacija.

Vrijednost indeksa za uslužni sektor još je uvijek blago pozitivna, ali tempo zapošljavanja zamjetno je usporio, navode u institutu. Svijetla je točka sektor IT usluga i konzultanata koji i dalje zapošljavaju nesmanjenim tempom, dodaju.

Izvor: Hina

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.