Share
Tweet
Share
Send to friend

Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8,7 posto.

Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini

Ukupan broj zaposlenih u industriji u siječnju ove godine u usporedbi s mjesecom prije manji je za 0,4 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2023. za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,9 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 1,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8,7 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 3,9 posto, proizvodnji odjeće, za 2,4 posto te proizvodnji metala, za 2,3 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji duhanskih proizvoda i proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 3,7 posto, proizvodnji električne opreme, za 2,8 posto te proizvodnji tekstila, za 2,2 posto.

Na godišnjoj razini, u siječnju ove godine prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je pao za 2,6 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, za 2,2 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda i proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za po 27,6 posto  te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 12,4 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za osam posto, u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 5,3 posto te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 4,2 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u siječnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom 2023. veća je za 3,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Izvor: hina

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.