Share
Tweet
Share
Send to friend

Ovo su zemlje u kojima žene imaju najveće šanse za jednak tretman na poslu

Istraživanje obuhvaća 29 zemalja.

Ovo su zemlje u kojima žene imaju najveće šanse za jednak tretman na poslu

Island je i ove godine na samom vrhu popisa najboljih zemalja za zaposlene žene. Ljestvicu je sastavio The Economist, a indeks rangira ukupno 29 zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Rangira ih prema tome gdje žene imaju najveće i najmanje šanse za „jednak tretman“ na radnom mjestu. 

Ovo su najbolje zemlje za zaposlene žene, piše women in adria.

‘Još se uvijek očekuje da biraju između obitelji i karijere’

The Economist je svoj indeks „staklenog stropa“ objavio 12. godinu zaredom. Sve je krenulo 2013. kad su se fokusirali na pet pokazatelja i 26 zemalja. Danas je tu deset pokazatelja koji uključuju i porodiljni i očinski dopust, a uključeno je 29 zemalja. Prvo mjesto čvrsto drži Island, a u prvih pet najboljih zemalja pridružile su mu se Švedska, Norveška, Finska i Francuska.

„Nordijske zemlje veoma su dobre u pomaganju ženama da završe fakultete, zaposle se, pristupe višim položajima i iskoriste prednosti kvalitetnih sustava roditeljskog dopusta i fleksibilnog radnog vremena“, rekli su iz The Economista.

Posljednja tri mjesta zauzeli su Japan, Turska i Južna Koreja, i to 12. godinu zaredom.

„To se djelomično može objasniti društvenim normama u Aziji. Ondje se od žena još uvijek očekuje da biraju između obitelji ili karijere“, komentirali su iz The Economista.

Žene su školovanije, a manje ih je u radnoj snazi

U usporedbi s indeksom iz 2023., zemlje koje su pokazale najveći napredak su Australija, Poljska i Češka. U odnosu na prošlu godinu pali su Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. U SAD-u i Velikoj Britaniji razlike u plaćama između muškaraca i žena (14,5 posto odnosno 17 posto) bile su veće od prosjeka OECD-a (12 posto).

SAD je i dalje jedina zemlja OECD-a koja ne nudi nikakav plaćeni rodiljni ili očinski dopust, što iz godine u godinu rezultira padom na ljestvici. Nasuprot tome, zemlje koje najviše brinu o ovom pitanju su zemlje istočne Europe i Skandinavije.

Valja napomenuti i da je udio žena u menadžmentu zemalja OECD-a blago porastao u odnosu na prošlu godinu, i to s 33,5 posto na 34,1 posto.

Muškarci i dalje prednjače u udjelu radne snage, pogotovo u Italiji i Grčkoj. Ipak, upravo su žene te koje čine veći udio sveučilišno obrazovane populacije od muškaraca. Osim toga, postotak žena u upravama dosegao je 33 posto prvi put u cijelom OECD-u. U ovom segmentu prednjače Novi Zeland, Francuska i Danska.

Izvor: women in adria

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.