Share
Tweet
Share
Send to friend

Svaki treći zaposleni u Njemačkoj je dobio bonus zbog inflacije

Najbolje su prošli zaposlenici u javnoj upravi s prosjekom od 3.000 eura, te nastavnici i visokoškolci s eurom manje.

Svaki treći zaposleni u Njemačkoj je dobio bonus zbog inflacije

Više od tri četvrtine, ili 77,9 posto, zaposlenika u Njemačkoj primilo je jednokratni bonus na inflaciju od listopada 2022. ili će ga primiti do kraja godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku. Uplate su bez poreza i doprinosa, navodi dpa.

Prosječan iznos je 2.761 euro, no razlike između bonusa zaposlenika ovisno o sektoru u kojem rade su znatne, piše Fenix-magazin.

Najmanje regresa dobili su građevinari, u prosjeku 1.104 eura, te zaposleni u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 1.689 eura.

Nešto manje bonuse dobili su umjetnici, zaposlenici u djelatnosti zabave i rekreacije, vodoopskrbe, odvodnje i zbrinjavanja otpada.

Naime, najviše su koristi od bonusa imali radnici u industriji, vodovodu, kanalizaciji i otpadu, jer ih je dobilo oko 96 posto zaposlenih u tim sektorima.

Njemačka vlada propisala je bonuse do 3.000 eura kako bi ublažila utjecaj energetske krize i privremenih skokova cijena na standard zaposlenika. Ovisno o kolektivnom ugovoru, novac se može isplatiti odjednom ili u ratama.

Izvor: Fenix magazin

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.