Share
Tweet
Share
Send to friend

Bankari žele s tržišta izbaciti kartice? Stvaraju novo platno rješenje!

Bankari žele s tržišta izbaciti kartice? Stvaraju novo platno rješenje!

Mobilno i instant plaćanje budućnost su plaćanja u Europi, složni su sudionici regionalne fintech konferencije Money Motion. Velike promjene umjetna inteligencija unijet će i u poslovanje banaka, no zadnju će riječ u svemu imati korisnici koji će diktirati trendove, poručuju govornici i panelisti prvog dana konferencije.

Iako građani, posebno u Hrvatskoj, ali i nekim drugim europskim zemljama u najvećoj mjeri i dalje za plaćanja koriste gotov novac, među mlađom generacijom trendovi idu prema karticama, digitalnom plaćanju i digitalnim novčanicima - prenosi Poslovni dnevnik.

Koliko je mobilno plaćanje postalo popularno dokazuje slučaj švicarskog Twinta, aplikacije za plaćanje, koja danas ima više od pet milijuna korisnika, rekla je izvršna direktorica Nexi Švicarska Marianne Bregenzer.

Nova tehnološka rješenja proces plaćanja čine bržim, učinkovitijim te otvaraju nove mogućnosti i korisnicima i trgovcima”, poručuje Bregenzer s panela na kojem se raspravljalo o budućnosti plaćanja u Europi.

Jedno rješenje za cijelu Europu
Za primjere promjena u načinima plaćanja ne moramo ići do Švicarske. Takav primjer imamo i u Hrvatskoj. Prije otprilike šest godina, 2018., mali tim unutar Erste banke osmislio je i pustio na tržište Keks pay aplikaciju.

Dejan Donev, direktor digitalnog poslovanja Erste banke, kaže da Keks Pay koristi gotovo 430 tisuća korisnika, a aplikaciju je u međuvremeno nadograđena novim mogućnostima. Volumen i broj transakcija godišnje rastu po stopi višoj od 100 posto, a plaćanje je računa putem Keks Paya prošle godine, u odnosu na 2022., raslo 500 posto. Što je bio ključ uspjeha u slučaju te aplikacije?

Dodana vrijednost. Takva aplikacija ne može služiti samo pukom plaćanju”, odgovara Donev. U budućnosti će najveći izazov uvođenju novih tehnologija u plaćanja biti strah i navike, kaže.

No i to se polako mijenja. Istovremeno, na europskoj razini radi se na razvoju jedinstvenog paneuropskog rješenja plaćanja. Iza tvrtke European payment industry (EPI) stoji šest europskih banaka.

Kako je objasnio Ludovic Francesconi, glavni član i direktor za strategiju EPI-a, motiv stvaranja jedinstvenog rješenja plaćanja je bilo fragmentirano tržište i mnoštvo malih rješenja koja se rijetko koriste u više od jedne države. EPI je trenutno fokusiran na četiri zapadnoeuropska tržišta, a razvijaju digitalni novčanik i instantno plaćanje.

Robert Penezić, suosnivač konferencije Money Motiona te član Uprave Monrija, objašnjava da je riječ o inicijativi čija je ideja izbacivanje s tržišta globalnih platnih sustava.

Došlo je vrijeme da se mogućnost plaćanja s računa na račun jasno regulatorno definira”, napominje Penezić. Dodaje da zamjena kartice za digitalni novčanik ipak neće biti tako jednostavna jer kartice još uvijek pružaju ono što korisnici najviše vole – jednostavnost i brzinu plaćanja.

Velika posjećenost
Raspravljalo se na Money Motionu i o ulozi umjetne inteligencije u poslovanju banaka, a kako su otkrili sudionici tog panela, banke po tom pitanju tek čekaju velike promjene. Miloš Nedeljković, član Uprave i COO Addiko Srbija, kaže da postoji velika potreba za AI tehnologijama u bankarskom sektoru, posebno u personalizaciji usluga.

Osim o tim temama, jučer i danas sudionici konferencije raspravljat će i o brojnim drugim trendovima u financijskoj industriji.

Da postoji veliki interes za ovim temama dokazuje i posjećenost konferencije koja je ove godine okupila 2000 ljudi na Zagrebačkom Velesajmu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.