Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvatski BDP po stanovniku je 24 posto niži od prosjeka EU

No, ako ćemo se fokusirati na pozitivnu stranu priče, smanjili smo zaostatak za europskim prosjekom.

Hrvatski BDP po stanovniku je 24 posto niži od prosjeka EU

Luksemburg i Irska bili su i u 2023. godini na čelu EU-a po BDP-u po stanovniku, iskazanom standardom kupovne moći, a Hrvatska je uz bok Mađarskoj, uz blago smanjeni zaostatak za prosjekom Unije, pokazale su u utorak procjene Eurostata.

Luksemburški BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, bio je lani gotovo dva i pol puta veći od prosjeka EU-a, izvijestio je Eurostat u preliminarnim procjenama.

U Eurostatu nepromijenjenu poziciju Luksemburga na vrhu ljestvice zemalja Unije objašnjavaju velikim udjelom inozemnih radnika u radnoj snazi.
"Iako ti radnici sudjeluju u stvaranju BDP-a, nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku”, podsjećaju u izvješću.

Njihova izdvajanja za potrošnju evidentiraju se na nacionalnim računima matičnih zemalja, objašnjavaju.

Francuska i Italija najbliže prosjeku

Irska je ponovo zauzela drugo mjesto ljestvice, s BDP-om po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, nešto više od dva puta većim od prosjeka u EU.

Visoka razina BDP-a po stanovniku u Irskoj djelomično se može objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija s vrijednim intelektualnim vlasništvom, podsjećaju u statističkom uredu.

Ugovorna proizvodnja s tom imovinom uračunava se u BDP dok se veliki dio prihoda vraća krajnjim vlasnicima tvrtki u inozemstvu, dodaje se u priopćenju.

S velikim odmakom ponovno slijede Nizozemska i Danska, s BDP-om po stanovniku 30 odnosno 28 posto većim od europskog prosjeka.

Blizu im je Austrija s 23 posto većim BDP-om od prosjeka Unije, te Belgija i Švedska, čiji je BDP viši za 17 posto od prosjeka.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, premašila je lani BDP-om po stanovniku europski prosjek za 15 posto.

Francuska i Italija blizu su prosjeka Unije i neznatno ispod prosjeka eurozone koji je za četiri posto viši od prosjeka 27-članog EU-a.

Slovenija, Češka i Španjolska zaostaju BDP-om po stanovniku za prosjekom Unije oko 10 posto.

U Estoniji, Poljskoj i Rumunjskoj BDP po stanovniku bio je lani oko 20 posto manji od prosjeka Unije.

Hrvatska uz Mađarsku

Hrvatska je i u 2023. godini bilježila poboljšanje u odnosu na godinu ranije, s BDP-om po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, za 24 posto nižim od prosjeka u EU. U 2022. zaostajao je za prosjekom Unije 27 posto.

Mađarska je lani bila izjednačena s Hrvatskom dok su Latvija i Grčka bile gotovo 30 posto ispod prosjeka.

Grčka i Bugarska prekoračile su tu granicu, s BDP-om po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, za 33 odnosno za 36 posto nižim od prosjeka Unije, pokazali su Eurostatovi izračuni. 

Izvor: hina

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.