Share
Tweet
Share
Send to friend

Kad će taj godišnji? U ovim zemljama radnici najviše odmaraju od posla

Izračunom su obuhvaćeni neradni dani, odnosno blagdani i državni praznici, kao i zakonski minimum dana plaćenog godišnjeg odmora.

Kad će taj godišnji? U ovim zemljama radnici najviše odmaraju od posla

Baš kao što je to činio s većinom drugih stvari u životu, veliki njemački filozof Immanuel Kant promišljao je i o radu. Baš kao i o vremenu koje provodimo odmarajući. Jednom prilikom je tako izjavio kako je odmor nakon posla jedna od „nesumnjivih i čistih radosti“.

Osim što nam, kako tvrdi Kant, donosi užitak, predah od radnih zadataka ima i nepobitan značaj za naše fizičko i mentalno zdravlje. Prema jednoj studiji, ljudi koji su večernje sate nakon posla provodili kvalitetno odmarajući od posla, drugi radni dan su imali više energije i fokusa, a istovremeno su bili smireniji i sretniji.

Naravno, pored svakodnevnog predaha, odnosno odmora tijekom vikenda, na naše psihofizičko zdravlje snažno utječe i korištenje godišnjeg odmora kao i povremeni predasi od posla zbog neradnih dana.

Međutim, iako često znamo čuti da su Hrvati 'majstori spajalica', daleko smo od svjetskog vrha.

Ako je vjerovati podacima koje je prikupila SEO agencija ClickSlice, koja je analizirala plaćene neradne dane u čak 197 svjetskih zemalja, od posla najviše odmaraju u Iranu, gdje radnici na raspolaganju imaju čak 53 plaćena neradna dana godišnje. Na drugom mjestu nalazi se San Marino (46 neradnih dana), trećem Jemen (45 dana), dok četvrto mjesto dijele tri države – Andora , Bahrein i Butan, čiji stanovnici na raspolaganju imaju 44 neradna dana.

U Europi, Belgija, Finska, Francuska i Norveška radnicima nude najviše zakonom garantiranih dana plaćenog godišnjeg odmora - 30 dana godišnje. San Marino, s druge strane, obiluje s najviše državnih praznika - radi se o čak 20 dana godišnje.

Najmanji broj neplaćenih neradnih dana zabilježeno je u Mikroneziji, čiji radnici imaju svega devet takvih dana na raspolaganju, a svi su vezani za plaćene praznike, odnosno blagdane. Sjedinjene Američke Države nalaze se na drugom mjestu s tek 10 plaćenih praznika i bez zakonom propisanog plaćenog godišnjeg odmora. Zanimljivo je da prema izvješću, zaposlenici u SAD-u tek nakon prve godine na poslu dobivaju 14 dana dopusta, dok 15% civilnih radnika uopće ne ostvaruje pravo na plaćeni godišnji odmor.

U Hrvatskoj, sukladno odredbama Zakona o radu, svaki radnik ima pravo na godišnji odmor od najmanje četiri tjedna, dok u 2024. godini imamo 15 blagdana i državnih praznika.

Ovi podaci dolaze u vrijeme sve veće svjesnosti o mentalnom zdravlju na radnom mjestu. Joshua George, osnivač ClickSlicea, ističe da su otvoreni razgovori o ravnoteži između zaposleničkog blagostanja, poslovnih ciljeva i nacionalnih normi ključni za poticanje produktivnosti i zdravijeg radnog okruženja.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.