Share
Tweet
Share
Send to friend

Objavljen popis država koje nude najbolju ravnotežu između posla i privatnog života

Mnogim radnicima, ali i poslodavcima, uspostavljanje harmonije između karijere i osobnog života predstavlja Sizifov posao.

Objavljen popis država koje nude najbolju ravnotežu između posla i privatnog života
Postizanje ravnoteže između karijere i privatne sfere naših života posljednjih godina postalo je gotovo pa svjetski izazov. U današnjem brzom tempu života, pronalaženje tog balansa može djelovati poput potrage za blagom bez mape s jasnim uputama.
 
Međutim, izgleda kako su neke zemlje uspješnije u drugih po tom pitanju.
 
Prema izvješću tvrtke Compare the Market iz Australije, Španjolska se nalazi na samom vrhu popisa zemalja koje nude najbolju ravnotežu između posla i privatnog života. Prilikom kreiranja liste, istraživači su u obzir uzele sljedeće kriterije: ukupan broj radnih sati, trajanje plaćenog godišnjeg odmora, pokrivanje troškova bolovanja, pravo na porodiljni i roditeljski dopust te opći indeks sreće.
 
Španjolska je zauzela vrh ljestvice jer radnicima zakonom garantiraju 30 dana plaćenog godišnjeg odmora, više od šest tjedana plaćenog bolovanja, punu naknadu plaće tijekom roditeljskog dopusta, kao i 16 tjedana za porodiljni i 12 tjedana za očinski dopust za zaposlenike. 
 
Na drugom mjestu popisa smjestio se Luksemburg kojeg karakterizira iznimno visok indeks sreće, a na trećem Francuska. 
 
"Važno je imati vrijeme za odmor tijekom kojeg uistinu uživate. Iako će uvijek postojati razdoblja kad ste zaposleni, ako primijetite da često radite do kasno ili se osjećate pod stresom i anksiozni, onda je vrijeme da napravite korak unazad i porazgovarate s nadređenom osobom", rekao je Steven Spicer, izvršni glavni direktor zdravstva u tvrtki Compare the Market.
 
TOP 10 zemalja prema ravnoteži privatnog i poslovnog dijela života:
 
  1. Španjolska
  2. Luksemburg
  3. Francuska
  4. Nizozemska
  5. Finska
  6. Bugarska
  7. Slovenija
  8. Estonija
  9. Litva
  10. Austrija

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.