Share
Tweet
Share
Send to friend

Broj zaposlenih u industriji i dalje pada

Najveći pad na godišnjoj razini zabilježen je u prerađivačkoj industriji.

Broj zaposlenih u industriji i dalje pada

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u veljači ove godine u usporedbi s mjesecom prije veći je za 0,1 posto, dok je u odnosu na veljaču lani pao za 2,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju, za 0,8 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pao za 0,4 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,1 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za sedam posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 2,1 posto te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 1,1 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji tekstila, za 2,9 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 2,8 posto te proizvodnji strojeva i uređaja, za dva posto.

Na godišnjoj razini, u veljači ove godine prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je pao za 2,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, za 2,7 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 18 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 10,4 posto te proizvodnji odjeće, za 9,8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za pet posto, u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 4,4 posto te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 4,3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u veljači 2024. u usporedbi s istim mjesecom 2023. veća je za 2,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Izvor: hina

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.