Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako do veće plaće? Povećajte svoju pregovaračku moć!

Bilo da o većoj plaći pregovarate s postojećim ili budućim poslodavcem, neke stvari je dobro znati.

Kako do veće plaće? Povećajte svoju pregovaračku moć!

Prema podacima servisa MojaPlaća, u prva četiri mjeseca 2024. godina prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 1279 eura, što je čak 8% više nego prethodne godine. 

Medijan plaće je nešto niži i iznosi 1200 eura, što znači da većina radnika ima manju plaću od navedenog prosjeka.  

Naravno, nije u svim kategorijama jednako; već tradicionalno najplaćenija su zanimanja (osim managerskih pozicija) iz kategorije tehnologije i razvoja i informacijskih tehnologija. S druge strane najmanje plaćena zanimanja su iz kategorije pomoćnih, uslužnih i tekstilnih zanimanja. 

Ovakve i slične podatke o prosječnim plaćama treba redovito pratiti jer vam to može biti korisno iz nekoliko razloga: 

Procjena vrijednosti: Pomaže vam da shvatite koliko vrijedi vaše znanje, vještine i iskustvo na tržištu rada. Ako primijetite da su plaće u vašoj industriji ili profesiji više nego što je to vaša, to može biti pokazatelj da biste mogli pregovarati za veću plaću ili razmotriti prelazak na drugo radno mjesto koje nudi višu plaću. 

Planiranje karijere: Analizom plaća možete dobiti uvid u to koja zanimanja i kategorije zanimanja nude najviše plaće. To može biti korisno kod donošenja odluka o edukaciji ili prekvalifikaciji, kao i pri odabiru karijere. 

Određivanje realnih očekivanja: Razumijevanje prosječnih plaća za određenu poziciju može vam pomoći da postavite realna očekivanja u vezi s plaćom kad tražite posao ili pregovarate o plaći s trenutnim poslodavcem. 

Povećanje pregovaračke moći: Ako imate informacije o tome koliko drugi ljudi u vašoj djelatnosti zarađuju, to može pojačati vašu pregovaračku moć kad razgovarate o plaći s poslodavcem. 

Posjetite MojuPlaću već danas i ispregovarajte veću plaću!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.