Share
Tweet
Share
Send to friend

U 10 koraka do savršenog životopisa

Radi se o vašoj osobnoj iskaznici u svijetu tržišta rada i prvoj stvari koju poslodavci otkrivaju o vama.

U 10 koraka do savršenog životopisa
Neprestano se prijavljujete na oglase za posao, ali čini vam se kao da vaše prijave nestaju u “crnoj rupi”?
 
Pitate se zašto vas vaš životopis ne lansira dalje? Problem nije u vašim kvalifikacijama i znanju već u malim greškama koje radite prilikom sastavljanja životopisa. 
 
Koje su to greške s kojima se susreće veliki broj kandidata te kako ih izbjeći, donosimo u nastavku teksta. 
 

1. Gramatičke i pravopisne greške

 
Da, znamo, vjerojatno je to najočitiji od svih savjeta vezanih uz životopise. Prije slanja životopisa pobrinite se da je sve besprijekorno. Pregledajte sve gramatičke i pravopisne greške jer one su prva stvar zbog koje vaš CV neće postići željeni rezultat. Ako se u vašem životopisu potkrala pokoja greška, poslodavac će i pomalo nesvjesno zaključiti da ste aljkavi u poslu ili da ste nepismeni, odnosno brzopleti.
 

2. Nedostatak konkretnih informacija

 
Prilikom navođenja prethodnog radnog iskustva, natuknice su uvijek dobra rješenja. No, prilikom navođenja svog radnog iskustva nemojte biti škrti na riječima. Potrudite se u nekoliko natuknica poslodavcu dočarati čime ste se bavili u svom radnom stažu. Primjerice, ako ste radili kao menadžer neke poslovnice, nemojte samo navesti titulu. Dodajte još poneku stavku kojom ćete opisati svoje osnovne zadatke. Na taj ćete način pokazati koje su vaše prave kompetencije.
 

3. Ista špranca za sve 

 
Politika „one-size-fits-all“ česta je pojava kod tražitelja poslova. Vaši životopisi bi se trebali razlikovati ovisno o tome na koju ih adresu šaljete. Zamislite samo da svaki poslodavac kod kojeg se javljate ima isti oglas za posao. U najmanju ruku biste rekli da nisu normalni. Pa zašto biste onda vi slali iste životopise za različite oglase za posao. Ovo ne znači da za svaki oglas za posao morate ponovno pisati životopis jer svoje iskustvo i kvalifikacije ne možete promijeniti. Ono što trebate mijenjati je pristup. Dajte si malo truda, prilagodite sadržaj svog životopisa uvjetima koje poslodavac traži (ako ih zadovoljavate), unesite boje u svoj životopis i uskladite ih s bojama kompanije kojoj se javljate, presložite prioritete svojih vještina ovisno o vrsti oglasa i slično. Pokažite poslodavcu da vam je stalo do natječaja i da se ne javljate samo kako biste dobili 'bilo koji posao'.
 

4. Istaknite svoja postignuća, a ne zaduženja

 
Glavno pitanje koje će si svaki poslodavac postaviti prilikom zapošljavanja novog radnika je: „Zašto je on/ona bolji/bolja od ostalih?“
 
Kako bi svojim životopisom odgovorili na ta pitanja, navedite svoja postignuća. Ako ste početnik i nemate neka „velika“ postignuća, nema veze jer i sitnice, poput asistentskih zadataka, mogu biti dobri primjeri. Navedite kako ste nešto učinili bolje od ostalih, kako ste unaprijedili neke procese ili sustave ma koliko god malene te promjene bile. Ako vam je teško smisliti koja su vaša postignuća, postavite si ova pitanja:
 
  • Kako si obavljao/la posao bolje od drugih?
  • S kojim problemima ili izazovima si se susreo/la? Kako si ih prevladao/la? Koje su bile posljedice? Kako je tvrtka imala koristi od tvog nastupa?
  • Jesi li dobio/la bilo kakvu nagradu, posebna priznanja ili unapređenja kao rezultat toga?

5. Predugačak ili prekratak životopis

 
Vječita borba svakog kandidata – mora li životopis biti na jednoj stranici? Naravno, životopis od jedne stranice je preporučljiv, ali to ne znači da je ovo pravilo uklesano u kamen. Također, nemojte ni pretjerivati pa napisati životopis od pet stranica. Životopis od dvije stranice je sasvim prihvatljiv pogotovo za osobe koje imaju više iskustva. Nemojte zbog nekih „ograničenja“ izostaviti važne detalje iz karijere.
 

6. Loš uvod

 
Možda ste primijetili da neki kandidati na samom početku svog životopisa imaju neki kratki uvod ili opis s kojim se predstavljaju poslodavcu. Takva praksa je uvijek dobrodošla, pogotovo ako je ta rečenica dobro osmišljena. Problem nastaje kada u toj prvoj rečenici izgubite pažnju čitatelja. Ako želite na domišljat način u jednoj do dvije rečenice opisati svoj karijerni put, potrudite se da ona bude konkretna, sažeta i “to the point“.
 

7. Nedostatak glagola radnje

 
Izbjegavajte korištenje fraza poput "odgovoran za." Umjesto toga, koristite glagole radnje. Ovi izrazi ne samo da pomažu pokazati vašu inicijativu već poboljšavaju ukupan ton vašeg životopisa. Na primjer:
 
  • Riješio/la sam korisnička pitanja kao dio IT podržke
  • Povećao/la sam organske posjete putem pretraživača za 20 % godišnje
  • Razvio/la sam sveobuhvatan onboarding program za nove zaposlenike
 

8. Izostavljanje vještina

 
Iako ćete s vremenom u svojem životopisu prestati navodite one sitne poslove koje ste radili za vrijeme školovanja, nemojte zaboraviti iz njih izvući ono najbolje – vještine. Kandidati nerijetko u svom životopisu zaborave navesti vještine koje posjeduju. One su itekako važne prilikom prijave na oglas za posao. Stoga, drugi put kad ćete sastavljati svoj životopis ostavite mjesta i za vještine koje ste stekli kroz svoj radni vijek. 
 

9. Ujednačite font i odaberite jednostavnije vizuale

 
Ovo je još jedno od pravila o kojem se često govori. Font i vizualni izgled vašeg životopisa jednako je važan kao i njegov sadržaj. Nemojte koristiti više različitih fontova. Ako želite nešto istaknuti, boldajte taj dio teksta, a ako želite koristiti više fontova, preporučeno je da ne koristite više od dva fonta. Što se tiče vizualnog izgleda, pripazite na boje i koristite komplementarne boje. 
 

10. Netočni kontakt podaci

 
Možda će vam ovo na prvu zvučati neobično, ali kandidati ponekad u svojim životopisima znaju navesti netočne kontakte. Baš kao što bi prije slanja trebali provjeriti gramatičke i pravopisne greške, isto pravilo vrijedi i za kontakt podatke jer možda ste zbog netočnih podataka propustili neke od najboljih prilika.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.