Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

I ove godine nedostatak radnika u turizmu

Zbog nedostatka radne snage, posebice one kvalitetne cijena rada u turizmu povećava se iz godine u godinu po stopi od tri do pet posto, pa će tako i ove sezone radnici imati veća primanja nego proteklih godina

Svake se godine, pa tako i ove, pokaže kako je najslabija točka hrvatskog turizma nedostatak kvalitetne radne snage.

I ovog će se ljeta u Hrvatskoj zaposliti 20.000 sezonskih radnika, mahom iz kontinentalnih dijelova Hrvatske. Dio ćemo uvesti, posebice animatore i turističke vodiče, ali manje nego prošle godine, a dio će, sasvim je izvjesno, doći iz drugih država i raditi na crno.

Prošli se mjesec diljem Hrvatske na sezonskim poslovima zaposlilo 4.574 radnika, najviše u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji.



Više od 20.000 sezonskih radnika
Broj zaposlenih sezonaca kulminirat će u lipnju, kada se očekuje najniža stopa nezaposlenih u posljednjih nekoliko godina, ako vjerovati dosadašnjim trendovima. Prošle je godine na sezonskim poslovima HZZ zaposlio 25.517 osoba s evidencije, od čega je u sektoru turizma i ugostiteljstva radilo 80 posto tih radnika.

Da je uvoz radnika tijekom sezone "uobičajena" pojava dokazuje i Državni inspektorat koji je prošle godine od lipnja do rujna na hrvatskoj obali zatekao tek 134 "ilegalno zaposlenih radnika". O stvarnom broju stranih neprijavljenih radnika nitko ne želi ni nagađati.

Slijedeće godine veće kvote
Restriktivne kvote Kako kaže Franco Palma, predsjednik Hrvatske udruge hotelijera, nedostatak radne snage u turizmu prošle je godine bio najgori dosad. "Zbog restriktivne kvote za uvoz strane radne snage, prošle godine smo imali 257 stranih radnika i to animatora i turističkih vodiča, ove je godine kvota pala na 240 radnika. Već slijedeće godine zatražit ćemo proširenje kvote i za pomoćnu radnu snagu u turizmu, posebno za sobarice i čistačice. Bit ćemo prisiljeni uvoziti ih, najvjerojatnije iz BiH", istaknuo je Palma.

Zbog nedostatka radne snage, posebice one kvalitetne, dodaje Palma, cijena rada u turizmu povećava se iz godine u godinu po stopi od tri do pet posto, pa će tako i ove sezone radnici imati veća primanja nego proteklih godina.

Koliko će točno hrvatski turizam ove godine potraživati radnika i kojih profila, dodaje, znat će se tek za mjesec dana, no kako kaže svi kvalitetni radnici već su odavno na moru. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.