Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otpremnina zbog otkaza

Radim kao poslovođa u privatnoj firmi 11 godina. Poslodavci su odlučili zatvoriti trgovinu jer nema prometa i dati mi otkaz do kraja godine. Zanima me imam li pravo na otpremninu? Ako imam, mogu li otpremninu tražiti sudskim putem?

Budući iz Vašeg pitanja proizlazi da neprekinuto kod istog poslodavca radite 11 godina to imate pravo na otpremninu i to u iznosu ne manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće ostvarene u prethodna tri mjeseca i to za svaku navršenu godinu rada.

Konkretno to bi iznosilo nešto manje od četiri prosječne mjesečne plaće.

Treba reći da se radi o zakonskom određenju otpremnine te da ako je u nekom slučaju Vašim ugovorom o radu ili nekim drugim aktom poslodavca iznos otpremnine određen u višem iznosu imali biste pravo na otpremninu koja je za Vas povoljnija.

Dodatno bih Vam skrenuo pozornost da pored otpremnine imate pravo i na otkazni rok u trajanju od dva mjeseca i dva tjedna što znači da Vam radni odnos prestaje protekom dva mjeseca i dva tjedna od dana kada Vam poslodavac uruči otkaz ugovora o radu.

Za to ste vrijeme dužni raditi ali ako poslodavac odluči da će zatvoriti trgovinu odnosno da ne dolazite na rad imate pravo i na potraživanje naknade plaće za vrijeme koje biste proveli u otkaznom roku.

Ukoliko poslodavac ne postupi na opisani način bilo da se radi o otpremnini ili otkaznom roku imate pravo na sudsku zaštitu.

Obavezno posvetiti pozornost činjenici da sve navedeno mora biti sadržano u odluci o otkazu te ukoliko nije, a Vi ne izjavite zahtjev za zaštitu prava poslodavcu izgubit ćete mogućnost pobijanja odluke o otkazu pred sudom.

Ukoliko odluka o otkazu bude zakonita a poslodavac Vam ne isplati otpremninu imate rok od tri godine za potraživanje otpremnine sudskim putem.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.