Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prekid ugovora o radu zbog manjeg obima posla

Molim Vas da mi odgovorite imam li bilo kakvih zakonskih temelja za žalbu.
Naime,dobila sam obavijest da mi se ne produžuje ugovor o radu sklopljen do 31.12.2007.,a zbog smanjenog obima posla isti je produžen djelatnicima koji rade tek 6 mjeseci. U toj tvrtki radim godinu i pol dana. Da li imam prednost ostanka zbog dužine radnog staža? Da li postoji kakva zakonska regula o tome?

Ugovor o radu na određeno vrijeme iznimno se može sklopiti za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim okolnostima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

Dakle, zajedničko svim razlozima za zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme je da je prestanak ugovora unaprijed određen ili bar odrediv tj. da se može predvidjeti dan prestanka ugovora.

Na žalost činjenica da je drugim radnicima koji imaju zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme ugovor produžen, a Vama nije već ste dobili obavijest da se ugovor neće produžiti ne ostavlja Vam ikakvu mogućnost da biste temeljem Zakona mogli zahtijevati produžetak ugovora o radu.

Na žalost, praksa pokazuje da se institut ugovora o radu na određeno vrijeme vrlo često zlorabljuje pa se sve češće bez zakonski opravdanog razloga ugovori o radu umjesto na neodređeno zaključuju na određeno vrijeme.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.