Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz s prijedlogom izmjene ugovora

Nedavno mi je uručen otkaz s prijedlogom izmjene ugovora. Kod poslodavca sam zaposlena neprekidno sedam godina. Profesionalno mi ne odgovara nova ponuđena pozicija te sam istu odbila. Nastupio je otkazni rok u trajanju od dva mjeseca. Moje radno mjesto je ukinuto. Poslodavac zahtjeva da odradim otkazni rok no brine me na koje će me radno mjesto staviti. Moje pitanje je na koje pozicije me poslodavac može staviti te može li mi unutar trajanja otkaznog roka "prišiti" neke razloge te uručiti izvanredni otkaz i time umanjiti samo trajanje otkaznog roka i izbjeći isplatu zakonom predviđenu otpremninu. Da li se nekako mogu zaštiti od takvog eventualnog događaja?

Kako protekom otkaznog roka prestaje radni odnos odnosno prestaje važiti zaključeni ugovor o radu koji se otkazuje odlukom o otkazu, to sam mišljenja da poslodavac nema pravo radnika uputiti da za vrijeme trajanja otkaznog roka obavlja neke druge poslove, a ne one koje je ugovorio ugovorom o radu koji se sada otkazuje.

Ako poslodavac ne može omogućiti radniku da kroz vrijeme trajanja otkaznog roka nastavi obavljati poslove koje je imao ugovorene, ostaje mogućnost da radnik na zahtjev poslodavca prestane raditi i prije propisanog ili ugovorenog otkaznog roka ali mu je u tom slučaju poslodavac dužan isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznog roka.

Što se tiče drugog dijela Vašeg pitanja odnosno upita u vezi mogućnosti izvanrednog otkazivanja, odgovor je da poslodavac može tijekom trajanja otkaznog roka izvanredno otkazati ugovor o radu ako se za to ostvare pretpostavke, a ako nastane takav slučaj radnik nema pravo na otpremninu.

Ne postoji mogućnost da se od takvog događaja zaštitite unaprijed ali važno je istaknuti da je poslodavac dužan dokazati da postoje pretpostavke za izvanredni otkaz ugovora o radu koji je najteži oblik prestanka ugovora.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.