Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sporazumni otkaz

Ukoliko s poslodavcem dogovorim sporazumni otkaz i do tog datuma imam 45 dana, da li se taj datum pomiče mojim korištenjem bolovanja i godišnjeg odmora?

U pravilu se takvo što niti ne događa već se kao dan prestanka ugovora o radu utvrđuje dan koji je prihvatljiv objema ugovornim stranama.
U Vašem slučaju Vi ste s poslodavcem dogovorili prestanak ugovora o radu s određenim datumom u budućnosti.

Korištenjem prava na odsustvovanje s rada radi privremene nesposobnosti za rad (bolovanje) niti na koji način ne može utjecati na dogovoreni dan prestanka ugovora o radu.

Naravno, da je za takvo što potrebna opravdana osnova tj. postojanje takvih zdravstvenih smetnji radi kojih će Vam bolovanje biti odobreno.

Što se tiče prava na korištenje godišnjeg odmora bilo bi potrebno znati postoji li plan korištenja godišnjeg odmora odnosno da li je poslodavac donio pojedinačnu odluku o korištenju godišnjeg odmora.

Ako to nije slučaj, mišljenja sam da Vaš poslodavac može slobodno odlučiti hoće li Vam ili ne u razdoblju do isteka ugovora odobriti korištenje godišnjeg odmora.

Jedina njegova obveza u pogledu godišnjeg odmora (ako to već nije regulirano u sporazumnom raskidu ugovora o radu) jest da Vam prilikom prestanka ugovora o radu uruči potvrdu o (ne)korištenju godišnjeg odmora.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.