Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslodavac radniku uskratio dio zarade

Poslodavac je nakon povećanja osobne olakšice sa 1.600 na 1.800 kuna, umanjio bruto plaću tako da je neto plaća ostala ista a njegova davanja kroz doprinose su se smanjila. Znači sebi je uzeo olakšicu koju je država namijenila zaposlenicima. U Ugovoru o radu naveden je iznos bruto plaće ali poslodavac kaže da je on dogovorio neto plaću. Možete li napisati nešto više na ovu temu tj. što je po zakonu ispravno, ugovarati neto ili bruto plaću i što poduzeti u konkretnom slučaju.

Poslodavac nema pravo smanjiti svoje troškove plaća koristeći se poreznim olakšicama radnika jer su porezne olakšice upravo propisane da bi se određenoj kategoriji radnika olakšao njihov porezni položaj odnosno, odlukom zakonodavca se na ovaj način ustupa dio državnih prihoda.

Apsolutno je ispravno ugovoriti plaću u bruto, a ne neto iznosu.

A ako se plaća određuje primjenom odredbi pravilnika o radu ili kolektivnog ugovora gdje su radna mjesta za utvrđivanje plaće vrednovana koeficijentom ili brojem bodova, tada osnovica za obračun plaće s kojom se množi broj bodova ili koeficijent, mora biti iskazana u bruto iznosu.

U konkretnom slučaju imate pravo potraživati od poslodavca razliku plaće.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.