Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredni otkaz zbog smanjenja plaće

U mojoj firmi se po novim ugovorima o radu za otkazni rok pozivaju na Zakon o radu te nam tumače da je otkazni rok za zaposlene duže od tri godine na neodređeno 45 dana, ali radnih dana, ne računajući subote i nedjelje. Imamo slučaj gdje su dvoje zaposlenika dali otkaz zbog smanjenja plaće te žele odraditi otkazni rok od 15 dana. Zanima me kakva su njihova prava i da li mogu dati izvanredni otkaz?

Sukladno odredbama Zakona o radu, radniku koji je u neprekidnom radu kod istog poslodavca proveo više od dvije, a manje od pet godina pripada pravo na otkazni rok u najkraćem trajanju od mjesec i dva tjedna (osim ako se ne radi o prestanku ugovora o radu radi skrivljenog ponašanja radnika).

To bi pravilo trebalo vrijediti i za poslodavca i za radnika, ali u istom zakonskom članku također je propisano da otkazni rok za radnika ne može biti duži od mjesec dana kada radnik za to ima osobito važan razlog.

Hoće li taj rok biti mjesec dana ili kraći opet ovisi o kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu koji vrijedi kod poslodavca ili ugovora o radu ako je tim aktima otkazni rok utvrđen u kraćem trajanju.

Postavlja se pitanje koji su to osobito važni razlozi jer Zakon to pobliže nije regulirao.

Po mom mišljenju promjena prebivališta, promjena obiteljskih okolnosti ili bolja ponuda za zaposlenje mogli bi se smatrati osobito važnim razlogom.

U slučajevima izvanrednog otkaza ugovora o radu ne postoji obveza poštivanja otkaznog roka kako za poslodavce tako i za radnike.

Kako je izvanredni otkaz ugovora o radu najteži oblik otkazivanja ugovora to bi i u slučajevima kada radnik izvanredno otkazuje ugovor o radu razlog morao biti teška povreda ugovorne obveze od strane poslodavca.

Iako je teško predvidjeti moguće odluke sudova u slučajevima kada bi poslodavac pobijao izvanredni otkaz ugovora o radu od strane radnika iz razloga kako ste ga Vi opisali, mišljenja smo da smanjenje plaće nije razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu te da ukoliko se ne može postići sporazumni raskid ugovora da bi radnik trebao odraditi otkazni rok od mjesec dana.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.