Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ponuđen novi ugovor za slabije plaćeno mjesto

Radim u privatnom poduzeću 10 godina i sada mi žele ponuditi ugovor za slabije plaćeno radno mjesto jer se moja trenutna pozicija ukida. Koja prava imam kao radnik? Mogu li odbiti novi ugovor? Mogu li zatražiti otpremninu? Trebam li odrađivati otkazni rok?

Ako bi bilo koji drugi pobrojani akt povoljnije rješavao neko od Vaših pitanja nego Zakon o radu tada bi se primjenjivala odredba tog akta.

Dakle, kada kod poslodavca prestane potreba za obavljanjem pojedinih poslova ili se smanjuje opseg poslovanja, poslodavac radniku može zakonito otkazati ugovor o radu.

Takva vrsta otkaza ugovora o radu zove se redoviti otkaz ugovora radi poslovno uvjetovanih razloga.

To znači da za raskid ugovora o radu nema krivnje na strani radnika.

Poslodavac Vam u konkretnom slučaju može ponuditi novi ugovor o radu te će istodobno sa zaključivanjem tog ugovora prestati važiti raniji ugovor.

Međutim takva promjena pretpostavlja suglasnost obje ugovorne strane s odredbama novog ugovora.

Poslodavac isto tako može radniku dati otkaz ugovora o radu ali s ponudom izmjenjenog ugovora.

O tome smo već pisali na ovom portalu pa predlažem da potražite taj savjet. Ukratko, radi se o otkazu ugovora o radu ali i pružanja mogućnosti radniku da uz izmjenjene uvjete nastavi s radom kod istog poslodavca.

Budući je ipak riječ o otkazu (jer radnik ne mora prihvatiti nove uvjete rada) takva odluka mora sadržavati odredbe o otkaznom roku i otpremnini.

Sukladno odredbama Zakona o radu, a vodeći se podacima koje ste mi dali, otkazni rok trebao bi biti utvrđen u trajanju od dva mjeseca i dva tjedna, a visina otpremnine na koju imate pravo utvrđuje se na način da se pomnoži broj navršenih godina rada kod istog poslodavca (prema Vašim informacijama to je 10) s jednom trećinom bruto plaće.

Dakle, iznos otpremnine trebao bi iznositi tri Vaše bruto plaće i dodatno jedna trećina bruto plaće. Ukoliko je Vaša bruto plaća manja od 6.400,00 kuna tada cjelokupni iznos ne podliježe oporezivanju.

Otpremnina se isplaćuje prilikom prestanka ugovora o radu odnosno protekom trajanja otkaznog roka.

Otkazni rok morate odraditi osim ukoliko poslodavac od Vas ne bude zahtjevao prestanak rada prije isteka otkaznog roka u kojem slučaju Vam je dužan isplatiti plaće do istekao otkaznog roka kao da ste radili te s prestankom rada odmah isplatiti i otpremninu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.