Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz zbog konzumiranja alkohola

Vlasnik sam poduzeća s 19 zaposlenih. Jedan 50-ogodišnji radnik s 18 godina staža u mojoj firmi je prije dvije godine pismeno opomenut zbog konzumiranja alkohola na radnom mjestu nakon čega mu je omogućeno liječenje, ali bez većih rezultata. Uz sva daljnja usmena upozorenja i razgovore i dalje je njegovo ponašanje neprihvatljivo. Nedavno se udaljio s radnog mjesta bez znanja nadređenog. Koje su mogućnosti za prekid ugovora o radu? U kojim slučaju bi radnik imao pravo na naknadu za nezaposlene, a u kojem pravo na otpremninu? Koliko bi bilo trajanje eventualnog otkaznog roka?

Skrećem Vam pozornost na vrlo važnu činjenicu, a to je rok od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji,a u kojem roku ukoliko želite morate pokrenuti postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu.

Ukoliko ste taj rok propustili držim da je moguće i redovito otkazati ugovor o radu radi skrivljenog ponašanja.

Razlika između te dvije vrste otkaza je u činjenici da učinci izvanrednog otkaza ugovora o radu nastupaju odmah po uručenju odluke o otkazu što znači bez prava na otkazni rok, a u drugom slučaju protekom otkaznog roka koji se utvrđuje u trajanju polovice otkaznog roka na kojeg bi radnik imao pravo da mu se ugovor otkazuje npr. radi ukidanja radnog mjesta.

U oba slučaja otkaza (izvanredni i redoviti radi skrivljenog ponašanja) radnik nema pravo na otpremninu upravo iz razloga jer se otkaz temelji na skrivljenom ponašanju,a ne na nekoj okolnosti na koju radnik nije utjecao.

Isto tako, iz istog razloga, radnik neće imati pravo na naknadu za nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje.

Za utvrđivanje dužine trajanja otkaznog roka (ako se odlučite za redoviti otkaz radi skrivljenog ponašanja) otkazni rok bi prema odredbama Zakona o radu trebalo utvrditi u trajanju od jedan mjesec i jedan tjedan (polovica od dva mjeseca i dva tjedna – vidi članak 113. st.3 Zakona o radu).

Isto tako budući je postupak otkazivanja ugovora o radu složen postupak u kojem je moguće da radi propusta u proceduri bude utvrđena nezakonitost odluke o otkazu, predlažem da se u izradu odluke o otkazu ne upuštate bez pomoći pravnika koji poznaje radno pravo.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.