Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otpremnina nakon zatvaranja obrta

Koja prava (otpremnina i sl.) ima radnik u slučaju kada poslodavac (obrtnik) odlazi u mirovinu i zatvara obrt? Vrijedi li isto i u slučaju kada obrtnik nađe radniku novo radno mjesto kod drugog obrtnika?

Zatvaranjem obrta prestaju i ugovori o radu radnika koji su zaposleni kod obrtnika. U navedenom slučaju radni odnos prestaje otkazom ugovora o radu radi poslovno uvjetovanih razloga.

Otkazni rok utvrđuje se sukladno odredbama Zakona o radu, a dužina trajanja otkaznog roka vezana je uz dužinu trajanja ugovora o radu radnika kod istog poslodavca, a na isti način i visina otpremnine s tim da je uvjet za stjecanje prava na otpremninu da je radnik kod poslodavca koji otkazuje ugovor o radu proveo najmanje dvije godine rada.

Ukoliko bi poslodavac (obrtnik) osigurao radniku drugi posao radilo bi se o otkazu ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora.

Prihvatom tog izmijenjenog ugovora radnik nema pravo na otpremninu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.