Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslodavac bez najave otkazao ugovor o radu

Pravnik u tvrtki me pozvao na razgovor u kojem mi je rekao da mi 23. porsinca zaključuje radnu knjižicu te službeno prestajem s radom. Prije toga me nitko na ništa upozorio. Imam 31 godinu staža i 51 godinu starosti. Ponuđena mi je otpremnina 20.000 kuna, što je manje za 7000 kuna od mog prava na otpremninu po kolektivnom ugovoru koji je još uvijek važeći u firmi. Napominjem da nisam u sindikatu. Mogu li ja, ako sada završim na burzi, raditi na ugovor o djelu i dobivati naknadu s burze. Koja su zapravo moja prava i kako da pregovaram s poslodavcem?

Otpremnina Vam se mora priznati i isplatiti u visini određenoj kolektivnim ugovorom, a u slučaju da Vam utvrde manju otpremninu ili Vam je ne isplate možete svoje pravo ostvariti sudskim putem.

Predlažem da ne prihvaćate ponude koju su niže od otpremnine koja Vam pripada po kolektivnom ugovoru te da pazite na rokove za prigovor po odluci o otkazu kako ne biste izgubili mogućnost ostvarivanja svog prava putem suda.

Što se tiče prava na naknadu za nezaposlene putem HZZ-a imat ćete pravo na naknadu čija visina se utvrđuje sukladno Vašim primanjima.

Ako biste kroz vrijeme nezaposlenosti ostvarili određeni prihod izgubili biste pravo na naknadu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.