Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pismo namjere - predradnja zaključivanja ugovora o radu

Radim u poduzeću koje mi nije isplatilo 4 plaće. Zbog toga sam potražio i našao novi posao. U tom drugom poduzeću dobio sam Pismo namjere kojim mi novi poslodavac jamči zaposlenje na određeni dogovoreni datum. U međuvremenu mi je moje sadašnje poduzeće ponudilo garancije za podmirivanje duga i kasnije redovite isplate. Zanima me, postoje li kakve pravne obaveze prema poslodavcu od kojeg sam dobio Pismo namjere, u slučaju da odlučim ostati kod sadašnjeg poslodavca.

Na takvu praksu redovito nailazimo u tvrtkama gdje je prisutan strani menadžment ili je tvrtka u stranom vlasništvu pa putem menadžmenta u funkciju ljudskih resursa uključuje se takva praksa do sada nepoznata hrvatskom radnom zakonodavstvu.

Zakon o radu propisuje obvezu zaključivanja ugovora o radu između poslodavca i radnika i zaključivanjem ugovora o radu za obje ugovorne strane počinju teći prava i obveze.

U slučaju da radnik i poslodavac nisu do dana početka rada zaključili ugovor o radu, poslodavac je dužan radniku izdati pisanu potvrdu u kojoj su sadržani svi bitni elementi ugovora o radu.

Po mom mišljenju pismo namjere nema nikakvog pravnog učinka ukoliko radnik nije povratno obavijestio poslodavca o prihvatu pisma namjere.

Čak i u tom slučaju (ako je radnik prihvatio ponudu) poslodavac i radnik moraju zaključiti ugovor o radu sa svim elementima ugovora kako to predviđa Zakon o radu.

Ukoliko ste prihvatili ponudu koju Vam je kroz pismo namjere uputio potencijalni novi poslodavac, a nakon toga odustanete od početka rada, poslodavac bi eventualno od Vas mogao zahtjevati naknadu štete ali moram priznati da mi takvi slučajevi u praksi nisu poznati.

U tom slučaju poslodavac bi svakako morao dokazati da mu je zaista nastala šteta jer ste odustali od već prihvaćene ponude za posao.

Svakako, predlažem da pisano obavijestite potencijalnog poslodavca da ne prihvaćate pismo namjere (ako već niste prihvatili), odnosno da odustajete od zaposlenja ako ste ponudu prihvatili.

I na kraju, iako nije nezakonito, pismo namjere potpuno je suvišno u reguliranju rada radnika za poslodavca i drugih njihovim međusobnih odnosa s osnova rada.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.