Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Promjena statusa raskida ugovora o radu

Potpisala sam sporazumni ugovor o otkazu na moj zahtjev. Na zavodu za zapošljavanje su me nakon tri tjedna obavijestili da bi bilo dobro da mi tvrtka napravi promjenu ugovora na koju imam pravo u roku mjesec dana, jer sam prije otkaza zbog bolesti tražila promjenu radnog mjesta koju mi nisu omogućili. U tom slučaju imala bi pravo na naknadu. U tvrtki su mi rekli da su me na burzi krivo obavijestili i da je taj ugovor već otišao van i da direktor ne može potpisati novu odluku. Je li moguće mijenjati takav ugovor?

S obzirom da ste sami inicirali sporazumni raskid ugovora o radu (a ne otkaz ugovora kako navodite), a na što je poslodavac pristao, sada ne možete zahtijevati od poslodavca da takvu odluku promijeni iz razloga jer ste Vi u međuvremenu saznali da gubite pravo na novčanu naknadu na Zavodu za zapošljavanje.

Činjenica da zbog bolesti niste više bili u mogućnosti obavljati svoje poslove ne utječe na promjenu odluke.

Ako je to zaista tako, bilo je potrebno da putem nadležne službe mirovinskog osiguranja pokušate ishoditi rješenje o priznavanju prava na profesionalnu nesposobnost za rad, odnosno neposrednu opasnost od nastanka invalidnosti u kojem slučaju bi Vam poslodavac bio dužan osigurati drugo radno mjesto primjereno Vašoj preostaloj radnoj sposobnosti, odnosno otkazati Vam ugovor o radu radi osobno uvjetovanih razloga.

U slučaju takvog otkaza imali biste pravo na otpremninu sukladno zakonu o radu odnosno važećem pravilniku o radu ili kolektivnom ugovoru koji se primjenjuje kod Vašeg poslodavca, a nakon toga i novčanu naknadu kod Zavoda za zapošljavanje.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.