Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Vraćanje novca poslodavcu nakon edukacije zaposlenika

Ima li poslodavac ikakvu pravnu osnovu da od mene traži vraćanje uloženih sredstava za edukaciju/školovanje, bez obzira što u ugovoru o radu kojeg sam potpisao prilikom zapošljavanja nije ništa navedeno po tom pitanju, te u međuvremenu nisam potpisivao nikakve dodatne ugovore da se obvezujem nakon educiranja određeno vrijeme raditi za tog poslodavca ili nakon raskida ugovora (otkazom) vratiti uloženo?

Smatram da je poslodavac u obvezi o svom trošku organizirati svaki vid edukacije koji je potreban da bi radnik uspješno obavljao poslove za koje je zaključio ugovor o radu.

Ovo mišljenje temeljim na činjenici da tijekom radnog procesa dolazi do promjena u tehnologiji rada, propisima, novim saznanjima pa je potrebno kontinuirano educiranje radnika.

U takvim slučajevima smatram da poslodavac ne bi imao pravo na traženje povrata uloženih sredstava u edukaciju.

Međutim, u praksi postoje i vrlo su česti slučajevi kada je poslodavac voljan financirati dodatnu edukaciju radnika koji imaju veze s radom, ali nisu neophodni za obavljanje poslova koje radnik preuzeo ugovorom o radu.

U tom slučaju smatram da je opravdano uvjetovati radniku rad za tog poslodavca kroz određeno vrijeme odnosno povrat sredstava ukoliko radniku tu obvezu ne ispuni.

Kako u Vašem slučaju nema pisanog sporazuma ili ugovora o edukaciji držim da ste u boljoj pravnoj poziciji u odnosu na poslodavca, ali kako nemam cjelovitih saznanja o konkretnom slučaju ne mogu sa sigurnošću tvrditi da u sudskog sporu (ako bi do njega došlo) poslodavac ne bi mogao dokazati svoje pravo.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.