Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako i kome, zbog neisplate plaća, tužiti stranog poslodavca koji ima tvrtku u Hrvatskoj?

Radimo za stranog poslodavca (odnosno stranog osnivača d.o.o. u Hrvatskoj).

Osnivačka tvrtka je proglasila bankrot sredinom veljače 2009. na sudu u matičnoj zemlji (članici Europske unije).

Krajem ožujka 2009. tvrtka je preuzeta, matični sud je prihvatio preuzimanje, te je osnovana nova tvrtka sa novim imenom, koja se bavi istim poslom.

Obzirom da hrvatska tvrtka (osnovana u Hrvatskoj 2007. sa sjedištem u Zagrebu) nije još počela zarađivati zbog prirode posla, svi troškovi vezani za ured, usluge i plaće zaposlenika uplaćivani su sa računa matične tvrtke iz inozemstva.

Zbog bankrota sredinom veljače , nisu nam isplaćene plaće za siječanj i veljaču. Obračun plaće za siječanj i veljaču smo dobili, ali naravno ništa nije uplaćeno.

Tvrtka nema bitne imovine u Hrvatskoj. Predsjednik uprave u Hrvatskoj je jedan od većinski dioničara bankrotirane tvrtke u matičnoj zemlji, te je u novoosnovanoj tvrtki izvršni direktor. Direktor tvrtke je također iz Hrvatske ali nije zaposlenik naše tvrtke već radi preko vanjskog ugovora između naše i svoje tvrtke.

Obzirom da nam iz matične tvrtke ne odgovaraju na upite upućene e-mailom ili telefonom, ne znamo što nam se sprema i što nam je (najbolje) učiniti.

Htjeli bi tužiti tvrtku zbog neisplate plaća i zatražiti ovrhu (iako ne znamo iz kojih će se izvora moći naplatiti, budući da tu nemaju imovine).

Kome tužimo ili predajemo zahtjev - kojem sudu i koje sve podatke trebamo navesti? Nadalje, kako utvrditi plaću za ožujak 2009., za koji, po svemu sudeći nećemo dobiti obračun?

U najvećem broju slučajeva poslodavac je pravna osoba.

Sva svoja prava i obveze poslodavac regulira s radnikom, a radnik s poslodavcem.

U Vašem slučaju Vaš je poslodavac trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću registrirano u Republici Hrvatskoj i pri tome u radno-pravnom smislu nije od značaja tko su osnivači odnosno udjeličari Vašeg poslodavca.

Na žalost, sve što ste opisali od stvarnog je značaja, jer utječe na Vaš radni status odnosno na financijsko poslovanje tvrtke, a samim time i na obvezu poslodavca na isplatu plaće.

Ukoliko je sve točno kako ste naveli zaista je mala vjerojatnost da ćete se u sudskom postupku uspjeti naplatiti (tvrtka nema imovine).

Moj je prijedlog da s Vašim poslodavcem pokušate spor riješiti mirnim putem uz pomoć certificiranog miritelja za individualne radne sporove.

U tom postupku koji nije formaliziran kao sudski postupak možda će biti moguće s predstavnikom Vaše tvrtke koji za to ima ovlasti, a ne mora to nužno biti direktor tvrtke, postići dogovor oko isplate neisplaćenih plaća ili barem dijela plaća koliko to bude moguće.

Iako je moja dužnost dati Vam pravni savjet, mišljenja sam da je potrebno iskoristiti sve druge alternativne načine rješavanja problema, a koji naravno nisu protuzakoniti.

Predlažem Vam stoga da se pokušate obratiti vlasniku Vašeg poslodavca s molbom da regulirate plaćanje neisplaćenih plaća.

Ako niti jedna od navedenih prijedloga ne urodi rezultatom uvijek Vam ostaje sudski spor u kojem (ako su svi navedeni podaci u pitanju točni), možete biti sigurni u uspjeh iako nisam siguran hoćete li svoju pravomoćnu presudu ikada moći stvarno realizirati.

Ako niste u mogućnosti, radi egzistencijalnih razloga dugo čekati, predlažem Vam da poslodavcu date izvanredni otkaz ugovora o radu, a kako biste bili u mogućnosti ostvariti pravo na novčanu naknadu putem Zavoda za zapošljavanje (naravno ukoliko udovoljavate svim drugim uvjetima za stjecanje prava na naknadu za vrijeme privremene nezaposlenosti).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.