Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu radi gospodarskih razloga

Zbog očekivanog povećanja obima posla zaposlio sam djelatnike za rad na određeno vrijeme u 12 mjesecu 2008. te sa njima zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme do zaključno 31.12.2009. (uz mogućnost otkaza ugovora u roku 30 dana).

Do povećanja posla nije došlo zbog recesije pa me zanima mogu li otkazati ove potpisane ugovore o rad na određeno vrijeme i radnicima dati otkaz zbog poslovno uvjetovanih razloga (uz otkazni rok od 30 dana), a sve to prije 31.12.2009., bez posljedica za tvrtku. Gdje mogu pronaći primjerak takvog otkaza?

Kako razumijem Vaše pitanje, Vi ste takvu mogućnost predvidjeli odnosno ugovorili pa nema zapreke da i prije isteka ugovora o radu na određeno vrijeme iste otkažete, ali uz ispunjenje svih zakonskih pretpostavki.

Smanjenje opsega poslovanja odnosno izostanak nekih poslovnih aktivnosti koji uzrokuju smanjenje potreba za brojem radnika zakonit je razlog za otkaz ugovora o radu. Riječ je o tzv. poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu radi gospodarskih razloga.

Odluka o otkazu mora biti sastavljena u pisanom obliku sa svim potrebnim elementima kao što je npr. razlog zašto se otkazuje, pravo na otkazni rok i dužina trajanja otkaznog roka, pravo na otpremninu (ako je ima) i sl.

Poslodavac ima obvezu prethodnog savjetovanja o namjeravanoj odluci s radničkim vijećem odnosno sindikalnim povjerenikom, ako radničko vijeće nije organizirano kod poslodavca.

Ova obveza ne postoji, ako kod poslodavca ne djeluje niti radničko vijeće, niti sindikat. Odluka o otkazu mora biti osobno uručena radniku, a otkazni rok teče od dana uručenja.

Poslodavac ima mogućnost osloboditi radnika od obveze rada tijekom otkaznog roka ali ga je kroz to vrijeme dužan plaćati kao da radi.

Budući da odluke o otkazu u velikom broju slučajeva dovode do radnog spora ne bih Vam savjetovao da samostalno bez pomoći osobe koja poznaje radno pravo sastavljate odluku o otkazu jer bi propust u pisanju odluke mogao proizvesti za Vas neželjene posljedice.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.