Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Podmirenje dugova prema poslodavcu nakon otkaza

Zaposlena sa u jednoj tvrtki na neodređeno. Htjela bih dati otkaz, ali imam neka dugovanja prema poslodavcu koja bih trebala riješiti u lipnju. Poslodavac mi ne želi dati sporazumni prekid ugovora dok ne riješim obaveze prema njima. Da li mogu dati izvanredni otkaz i da li mi oni moraju dati radnu knjižicu, tako da ja imam pravo na zdravstveno (preko socijalnog) jer su mi i djeca preko mene osigurana? Trebam li navoditi kakvo obrazloženje otkaza?

Najduže trajanje otkaznog roka, kada radnik otkazuje ugovor o radu, je mjesec dana ako on za to ima osobito važan razlog.

Dakle, nema zapreke da otkažete ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok i poslodavac nema mogućnosti takav otkaz ne prihvatiti.

Htio bih samo naglasiti da u svom pitanju miješate sporazumni raskid ugovora o radu s otkazom ugovora o radu.

Kod sporazumnog raskida potrebna je volja obje ugovorne strane tj. i poslodavca i radnika, ali ako poslodavac ne pristaje na sporazumni raskid ugovora (što on može učiniti) uvijek Vam ostaje mogućnost otkaza ugovora o radu.

Činjenica da poslodavac od Vas ima određena potraživanja ne može biti razlogom ne prihvaćanja otkaza ugovora o radu iz jednostavnog razloga jer je otkaz ugovora o radu odluka jedne ugovorne strane i ne podrazumijeva suglasnost druge.

Dužan sam Vam također napomenuti da prestankom rada ne prestaju vaše obveze (dugovanja) prema poslodavcu koje imate.

Poslodavac ima pravo na potraživanje, a Vi obvezu podmiriti svoja dugovanja sukladno načinu na koji ste preuzeli obvezu dug vratiti.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.