Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Obračun staža za otpremninu za vrijeme otkaznog roka

Dobila sam otkaz (poslovno uvjetovani). Zanima me da li u obračun godina za dobitak otpremnine ulazi otkazni rok ili ne? Problem imam jer se meni doslovno radi o mjesec dana. Iza toga sam ja bila i na bolovanju dva tjedna, imam još godišnjeg i starog i novog. Međutim ako sam ja dobila otkaz sa 01. 04., a 15. 05. je datum kada punim dvije godine kod poslodavca, da li ja imam pune dvije godine? Također, je li zakonom obvezno da ako je uvjetovani otkaz, dobijem otpremninu - isplata pola plaće za svaku godinu rada?

Visina otpremnine utvrđuje se u iznosu ne manjem od jedne trećine prosječne mjesečne (bruto plaće) koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu radnog staža.

Iz ovih odredbi Zakona o radu proizlazi da se visina otpremnine treba utvrditi s danom isteka otkaznog roka (jer je to dan prestanka radnog odnosa), pa ukoliko do toga dana budete imali dvije godine neprekidnog rada kod ovog poslodavca, imate pravo na otpremninu.

Dodatno želim napomenuti da ukoliko je pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom kod Vašeg poslodavca pravo na otpremninu povoljnije rješeno nego je to uređeno Zakonom o radu, tada se za Vas primjenjuje povoljnije pravo.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.